Liečiť choroby klonovaním? Koalícia povedala nie

Ak sa niekto na Slovensku pokúsil vyklonovať bunku a použiť ju na liečenie chorôb, dopustí sa trestného činu. V novele Trestného zákona totiž okrem klonovania ľudskej bytosti parlament zakázal aj klonovanie na medicínske účely. Trestom môže byť odňatie slobody až na dvanásť rokov. Takýmto spôsobom by sa pritom podľa odborníkov mohli v budúcnosti liečiť mnohé choroby, napríklad cukrovka alebo Parkinsonova choroba. Tiež by bolo možné obnovovať poškodené orgány, napríklad srdce po infarkte.

Zákaz sa týka klonovania tých buniek, ktoré vzniknú, keď sa jadro jednej bunky vloží do vaječnej bunky ženy. Tá sa vlastného jadra, teda genetického materiálu, zbaví a nesie len materiál darcu. Podľa predkladateľa návrhu, ministra spravodlivosti Daniela Lipšica ide už o vznik ľudského života. "Jeho vznik ani zánik nemôžu byť predmetom pokusov," odôvodnil minister. Podľa neho bolo potrebné okrem klonovania ľudskej bytosti zakázať aj klonovanie na medicínske účely, pretože oba spôsoby nie je možné rozlíšiť: "Mechanizmus je rovnaký, len motív je iný. Je to jeden zo zásadných dôvodov, prečo má nový trestný čin takéto znenie."

Podľa Ľudovíta Kádasiho, vedúceho laboratória Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV, však medzi týmito klonovaniami existujú podstatné rozdiely. Kým pri klonovaní človeka sa vzniknutý zhluk buniek vloží do maternice ženy, pri medicínskom sa vyvíja v umelom prostredí, napríklad v skúmavke. "Ak sa neprenesie do maternice, nie je nijaká šanca na vznik nového života," uviedol Kádasi.

Na Slovensku je povolené len klonovanie dospelých buniek. Tie sa odoberú človeku, ale nevkladajú sa do vaječnej bunky ženy. Delia sa a potom sa môžu použiť na diagnostiku chorôb alebo napríklad na transplantáciu kostnej drene. "V tomto prípade nejde o klonovanie, ktoré vyvoláva etické problémy," povedal minister spravodlivosti Lipšic. Podľa Kádasiho však tento spôsob nemá také liečebné možnosti ako ten, ktorý sa znemožnil. "V mnohých krajinách je to pritom povolené, napríklad v Anglicku," reagoval Kádasi. "Čo je dôležitejšie? Zhluk buniek, ktoré nie sú v žiadnom prípade ľudským životom, alebo záchrana chorého človeka?" pýta sa Kádasi.

Pri medicínskom klonovaní sa z bunky v umelom prostredí vytvorí zhluk ďalších buniek. Z nich možno oddeliť kmeňové bunky. Tie sa ďalej množia a vytvárajú tkanivá s liečebnými schopnosťami.

GABRIELA BACHÁROVÁ

obsah | Slovenská republika