Nemcsics odstúpi z postu ministra

Robert Nemcsics odstúpi z funkcie ministra hospodárstva SR. Oznámil to v stredu po stretnutí s predsedom Aliancie nového občana Pavlom Ruskom. Podľa Ruska sa obaja zhodli na tom, že nie je únosné, aby minister, ktorý stratí podporu vlastnej strany, ostával naďalej členom kabinetu. Termín svojho odchodu Nemcsics nešpecifikoval, bude to však otázka nasledujúcich týždňov. Dôvodom takéhoto časového odkladu je podľa Nemcsicsa potreba zabezpečenia kľúčových opatrení na ministerstve, aby rezort mohol na budúci rok bez problémov fungovať.

Nemcsics sa pravdepodobne vráti do parlamentu a uplatní si spočívajúci poslanecký mandát. Poslanecké kreslo by mu mal uvoľniť jeho náhradník Imrich Hamarčák. Nemcsics bude s najväčšou pravdepodobnosťou pôsobiť ako nezávislý poslanec. Podľa vlastných slov si nevie predstaviť svoju činnosť v rámci poslaneckého klubu ANO, ktorý mu ako ministrovi vyslovil nedôveru. Funkcia podpredsedu straANO, ktorú Nemcsics zastáva, je otázkou pre stranícke orgány aliancie, poznamenal minister.

Predsedníctvo ANO vyslovilo v pondelok nedôveru Nemcsicsovi i štátnemu tajomníkovi ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Branislavovi Opaternému "na základe výrokov, ktoré boli zverejnené v médiách a ktoré poškodili alianciu, ako aj na základe hodnotenia doterajšej vzájomnej komunikácie a ich činnosti na týchto postoch". V utorok predseda aliancie Pavol Rusko požiadal premiéra Mikuláša Dzurindu o podanie návrhu prezidentovi Rudolfovi Schusterovi na odvolanie Nemcsicsa. Predseda vlády však požiadavke koaličného partnera nevyhovel, pretože na odvolanie ministra podľa neho nie je žiaden ústavný dôvod. Vnútorné problémy by si ANO mala vyriešiť sama, pričom nikto nespochybňuje jej nárok na post ministra hospodárstva, uviedol Dzurinda.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika