Nižňanskému zmenili trest smrti na doživotie

Zatiaľ čo mníchovský súd Ladislava Nižňanského v decembri minulý rok oslobodil z obvinení zo 164 vrážd počas vojny, slovenské súdy ho odsúdili v utorok v Banskej Bystrici na doživotie v najťažšej, III. nápravnovýchovnej skupine.

Súd rozhodol v jeho neprítomnosti. Len formálne reagoval na zrušenie trestu smrti z roku 1990. Prečo až po šestnástich rokoch, nevedno. Nižňanského advokát sa odvolal na Najvyšší súd.

Niekdajší slovenský veliteľ nacistickej protipartizánskej jednotky Edelweiss Nižňanský je od roku 1996 nemeckým občanom. Nižňanský má takmer 90 rokov. Na trest smrti ho odsúdil československý súd v roku 1962. "Ak by Nižňanský prišiel na Slovensko, súd by mal rozhodnúť o nariadení výkonu trestu," vyhlásil hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta. Niečo také zrejme nehrozí.

Nie je vylúčené, že na základe oslobodzujúceho rozsudku mníchovského súdu Nižňanského obhajoba podá návrh na obnovu konania.

Nižňanského odsúdil banskobystrický krajský súd v roku 1962 na trest smrti za podiel na vyvraždení obyvateľov obcí Kľak a Ostrý Grúň, Prochoť, Kšinná a Lubina.

Nižňanský bol v Mníchove od roku 2004 vo väzbe, v decembri ho oslobodili pre nedostatok dôkazov. Nemecký súd sa zaoberal aj rozsudkom československého súdu z roku 1962, rozhodol však, že proces mohol byť politicky zmanipulovaný. Nižňanský sa chce obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva.

(wm), SME

obsah | Slovenská republika