Nórsko otvorí na Slovensku veľvyslanectvo

Nórsko otvorí na Slovensku veľvyslanectvo začiatkom leta budúceho roku.

Po rokovaní s premiérom Mikulášom Dzurindom to povedal jeho nórsky partner Kjell Magne Bondevik, ktorý dnes pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska.

Bondevik sa však odmietol vyjadriť k tomu, kedy Nórsko podpíše zmluvu o rozšírení Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Zo solidarity s Lichtenštajnskom totiž zatiaľ blokuje rozšírenie EHP, pretože kniežatstvo odmietlo podpísať zmluvu kvôli historickému majetkovému sporu s krajinami bývalého Československa. EHP, ktorý okrem 15 súčasných členov EÚ tvoria Nórsko, Island a Lichtenštajnsko, sa má rozšíriť o 10 krajín zároveň s rozšírením únie naplánovaným na 1. mája 2004.

Nórsky premiér verí, že spor sa vyrieši tak, aby napokon došlo k podpisu zmluvy, po ktorom Slovensko dostane príspevok vo výške 14 miliónov eur ročne.

Predseda nórskej vlády sa vyjadril aj k otázke samostatnej európskej obrany, ktorú USA označujú za hrozbu pre NATO. Podľa neho je potrebné vyhnúť sa zdvojeniu inštitúcií. "Viac zodpovednosti Európe áno, ale nie duplicita inštitúcií s NATO," zdôraznil.

V súvislosti s tým, že Nórsko nie je členom Európskej únie (EÚ) Bondevik uviedol, že z tohto stavu plynú Nórsku výhody aj nevýhody. Medzi výhody patrí to, že Nórsko sa aktívne zapája do zahraničnej politiky a robí mierového sprostredkovateľa vo vážnych konfliktoch, napríklad v Guatemale, Srí Lanke či Sudáne. Členské krajiny EÚ sa totiž v niektorých prípadoch nedokážu dohodnúť na jednotnej zahraničnej politike, čo sa prejavilo vo vojne v Iraku, pripomenul Bondevik.

Bondevik po rozhovoroch s Dzurindom, ktorého označil za dobrého priateľa, vyzdvihol význam regionálnej spolupráce a povedal, že si vie predstaviť užšiu spoluprácu medzi Severskou radou a krajinami Vyšehradskej štvorky. Slovenský premiér ho doplnil s tým, že v blízkej dobe by sa mohol uskutočniť spoločný summit oboch zoskupení. Slovensko považuje Nórsko za svojho spojenca v Severoatlantickej aliancii. Aj keď táto severská krajina nie je členom EÚ de iure, jeho pôsobenie vnímame, ako keby ňou bolo de facto, dodal predseda vlády SR. Nórsko totiž aktívne podporovalo rozšírenie EÚ prostredníctvom vlastného akčného plánu a Bondevik ubezpečil, že naďalej aj bude. Upozornenie: Domáca redakcia TASR ponúka k správe zvukový záznam.

(alf, rč)

obsah | Česká republika