Na novú školu prispeje aj Slovensko

Slovensko pošle do Beslanu jeden a pol milióna korún. Túto sumu už schválila vláda. Peniaze pôjdu z rozpočtu troch ministerstiev - vnútra, zahraničných vecí a dopravy, každé poskytne 500-tisíc korún. "Peniaze budú využité na rekonštrukciu školy, aby mohla v čo najkratšom čase začať s vyučovaním," povedal minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Šéf slovenskej diplomacie vysvetlil, že ruská strana v súčasnosti uprednostňuje takýto druh pomoci, pretože práve financie pomôžu čo najrýchlejšie obnoviť vyučovanie v zničenej beslanskej škole. Ministerstvá poukážu peniaze na špeciálny účet, ktorý zriadi Ruská federácia.

Pomoc obetiam ponúkol na rokovaní vlády aj minister obrany Juraj Liška. Jeho rezort by mohol vyčleniť zdravotnícke potreby a lieky na rehabilitáciu zranených. Vláda vzala jeho ponuku na vedomie. Minister Kukan však zároveň zdôraznil, že ruská strana zatiaľ nereflektuje na ponuky rôznych organizácií, ktoré chcú pre deti z Beslanu uskutočniť rehabilitačné pobyty. Rekreačné pobyty ponúkla napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa. Eduard Kukan ešte dodal, že pomoc slovenských mimovládnych organizácií bude koordinovať Slovenský Červený kríž. Beslanu sa po rukojemníckej tragédii snažia pomôcť aj ďalšie štáty. USA posielajú 50-tisíc dolárov lekárskym záchrankám. Nemecko dáva 100-tisíc eur na lekárske preparáty, materiály a techniku. Taliansko už lekársku techniku poslalo spolu s liekmi a preparátmi na liečbu popálenín. Česko ponúklo pobyty v kúpeľoch. Chorvátsko je pripravené prijať do svojich ozdravných zariadení päťdesiat detí.

(mm)

obsah | Slovenská republika