Slovensko neakceptuje novelu maďarského krajanského zákona

Premiér Dzurinda

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda s poľutovaním skonštatoval, že Maďarsko schválilo zákon s exteritoriálnym pôsobením, a to bez súhlasu Slovenskej republiky. Zareagoval tak na rozhodnutie maďarského parlamentu, ktorý schválil úpravu Zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách.

"Ak by aplikáciou zákona začalo k exteritoriálnym účinkom dochádzať, vláda SR týmto účinkom zabráni," uvádza sa v stanovisku premiéra. Maďarsko postupovalo jednostranne a nevyužilo mechanizmus základnej slovensko-maďarskej zmluvy. Dôsledkami prijatia novely zákona o Maďaroch žijúcich v susedných štátoch sa bude na návrh premiéra zaoberať najbližšie rokovanie Koaličnej rady a vlády SR.

Prezident Schuster

Slovenský prezident Rudolf Schuster by bol nerád, keby zákonná norma prijatá v cudzom štáte mala akýkoľvek podiel na destabilizácii našej vládnej koalície. Podľa jeho hovorcu Jána Füleho SR nemá problém rešpektovať také právne normy, ktoré sú v súlade s právom EÚ a v súlade aj s našim zákonodarstvom.

ANO

Aliancia nového občana považuje za neprijateľné dva body krajanského zákona, a to exteritorialitu a diskrimináciu. Podľa podpredsedu ANO Imricha Béreša musí Slovensko zaujať k novele oficiálne stanovisko prostredníctvom politických subjektov, uznesenia vlády, alebo prijatím protizákona. "To by bolo asi to posledné, čo by sme všetci chceli a určite to vyvolá búrlivú diskusiu v rámci vládnej koalície," doplnil.

KDH

Kresťanskodemokratické hnutie sa k prijatiu novely vyjadrí až po preštudovaní zákona. Hovorkyňa hnutia Laura Dyttertová ale zdôraznila, že KDH nepripravuje žiadny protizákon.

HZDS

Podpredseda HZDS Sergej Kozlík sa domnieva, že ak bude mať krajanský zákon exteritoriálnu pôsobnosť, môže sa stať nebezpečným precedensom vo vývoji susedských vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom. HZDS očakáva patričnú reakciu slovenskej vlády. Zároveň je údajne ochotné spolupracovať s koaličnými stranami na riešení tohto problému a v prípade nevyhnutnosti i podporiť protizákon, ktorý by znemožnil uplatnenie exteritoriálnych prvkov krajanského zákona na území SR.

Smer

Opozičná strana Smer očakáva razantný postup premiéra v súvislosti s krajanským zákonom. Podpredsedníčka Smeru Monika Beňová uviedla, že ich strana v parlamente podporí aj v skrátenom legislatívnom konaní zákon, ktorý by niesol isté prvky protiopatrení. "Je to krok späť, pretože tento zákon aj tak po vstupe Maďarska a Slovenska do Európskej únie nebude môcť platiť," doplnila.

KSS

KSS sa domnieva, že napätá situácia okolo maďarského krajanského zákona je výsledkom neschopnosti slovenskej vlády komunikovať s maďarským kabinetom. Podľa podpredsedníčky KSS Dagmar Bollovej sa schválenie krajanského zákona stane veľkým problémom slovenskej vládnej koalície, pretože jeho prípadné uplatnenie vyvolá pozitívnu diskrimináciu maďarskej menšiny, a negatívnu ostatných menšín.

Klub nezávislých poslancov

Podľa Rudolfa Žiaka z Klubu nezávislých poslancov je schválenie novely v rozpore so zmluvou o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci medzi SR a Maďarskom, ktorú ratifikovali obe krajiny v roku 1995. Zdôraznil, že akýkoľvek zákon týkajúci sa práv menšín musí byť založený na princípoch územnej suverenity dotknutého štátu, rešpektovania existujúcich medzištátnych zmlúv a priateľských susedských vzťahov, dodržiavania ľudských práv a zákazu diskriminácie. Krajanský zákon tieto princípy nerešpektuje, dodal.

SNS

Mimoparlamentná Slovenská národná strana kvôli novele dokonca vyzvala slovenskú vládu a parlament, aby začali vypovedací proces základnej medzištátnej zmluvy medzi Maďarskom a Slovenskom. Predseda SNS Ján Slota žiada o povolanie slovenského veľvyslanca z Budapešti na konzultácie a vyzýva kabinet, aby prijal účinný protizákon, ktorý zamedzí exteritoriálnej pôsobnosti maďarského zákona na území SR.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika