Američanov veľmi zaujíma nový šéf NBÚ

Ak sa uskutoční personálna zmena vo vedení Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Američanov bude veľmi zaujímať, kto bude novým šéfom, pretože im na výbere osoby záleží.

"Americká ambasáda už verejne deklarovala, že je spokojná s prácou Národného bezpečnostného úradu, aj s tým, čo úrad vykonal vo vzťahu k NATO či EÚ," vyhlásil dnes v Košiciach americký veľvyslanec Ronald Weiser.

V súvislosti so snahou premiéra odvolať šéfa NBÚ Jána Mojžiša podotkol, že ak by sa predseda vlády rozhodol pre personálnu zmenu, na čo má samozrejme právo, budú sa USA veľmi zaujímať o to, kto bude novým šéfom NBÚ.

Americký veľvyslanec ďalej skonštatoval, že Slovenská republika je suverénnou krajinou a personálny výber je jej vlastnou záležitosťou. V prípade NBÚ však zastáva názor, že vzhľadom na to, že úrad prešetruje informácie, ktoré sa netýkajú len Slovenska, ale takisto NATO a EÚ, tak im na výbere záleží.

Na otázku, či je pre neho vývoj okolo NBÚ prekvapujúci, Weiser odpovedal, že to nie je záležitosť, ktorú by očakávali, avšak zmeny sa dejú.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika