Gašparovič odmieta monitoring vývoja na Slovensku

Prezident Ivan Gašparovič je znepokojený a sklamaný vyhlásením slovenských europoslancov o potrebe vytvoriť monitorovaciu skupinu pre vývoj na Slovensku. Toto vyhlásenie ide podľa hlavy štátu proti záujmom Slovenska a jeho občanov.

Europoslanci za SDKÚ, KDH a SMK združení v Európskom parlamente v Európskej ľudovej strane vyjadrili 5. júla znepokojenie nad účasťou SNS a ĽS-HZDS vo vláde a požiadali o vytvorenie nezávislej monitorovacej skupiny na sledovanie politickej situácie na Slovensku.

"Nie je to štátnické konanie, ktoré by malo na mysli dlhodobú prosperitu Slovenska, ale krátkodobé konjunkturalistické konanie podľa hesla čím horšie, tým lepšie," uviedol Gašparovič.

Prezident opätovne požiadal občanov SR, zahraničných partnerov a osobitne uvedených poslancov EP o rešpektovanie výsledkov demokratických volieb na Slovensku.

"Nepovažujem za produktívne a prospešné pre našu krajinu, aby sme hneď v zárodku novozostavenia vlády Slovenskej republiky negativizovali jej činnosť bez toho, aby mala šancu preukázať svoje kvality a schopnosti," uviedol prezident. Takéto vyhlásenie podľa neho nekritizuje konkrétne kroky vlády, ale voličov a ich slobodné rozhodnutie.

Základné ľudské práva, slobody vrátane práv národnostných menšín zaručuje Ústava SR a ak by došlo k ich porušeniu, štát disponuje príslušnými inštitúciami, ktoré sú schopné takému konaniu zabrániť, domnieva sa prezident. Novej vláde treba dať spravodlivú šancu na pokračovanie v dobrom, čo sa na Slovensku vytvorilo a urobilo, dodáva.

TASR

obsah | Slovenská republika