Rodiny obetí dostanú 67 miliónov korún

Na odškodnenie rodinám obetí havárie vojenského lietadla AN-24, pri ktorej zahynulo v Maďarsku 19. januára 42 ľudí, pôjde spolu 67 miliónov korún. Hradiť sa bude z rozpočtovej kapitoly ministerstva obrany.

Pozostalí dostanú odškodnenie v maximálnej výške podľa zákona o sociálnom zabezpečené vojakov a policajtov v najbližších dňoch, informoval novinárov exminister obrany Juraj Liška. Informatívny materiál dnes vzala na vedomie vláda, predložil ho Liška ešte ako minister pred svojim odvolaním.

Medzi obeťami havárie bol aj jeden civilný pracovník ministerstva obrany, bývalý profesionálny vojak, na ktorého tento zákon neplatí. Rezort aj k nemu pristupoval, ako keby bol v čase tragédie vojakom. "Požiadal som o finančné prostriedky z rozpočtovej kapitoly predsedu vlády alebo rezervy vlády vo výške 400 tisíc korún," uviedol Liška. Vláda to podľa neho schválila.

Liška potvrdil, že rodiny nedostanú súčasne aj mimoriadne odškodnenie od vlády. Pripomenul, tieto vysoké náklady neboli krátko po havárii ešte vyčíslené. "Vláda sa zaviazala, že v prípade, že by sme nemali tieto finančné prostriedky v rozpočtovej kapitole, tak nám ich doplatí tak, aby sme nezdržovali priebeh tohto odškodnenia. Vládu som informoval, že momentálne tieto financie na účte sú, a že budeme v čo najkratšom čase pristupovať k odškodneniu," vysvetlil exminister.

Bývalý minister zároveň nechcel špekulovať, či by výšku odškodnia ovplyvnilo, ak by sa preukázalo, že nehodu spôsobil ľudský faktor. Maximálne odškodnenie podľa neho armáda poskytla aj vojakom, ktorí zahynuli v Iraku. Kabinet sa tiež zaviazal, že SR postaví pomník obetiam tohto nešťastia v Maďarsku v obci Hejce, kde ku katastrofe došlo.

TASR

obsah | Slovenská republika