Vláda rozhodla o odškodňovaní obetí holocaustu a komunizmu

Sedemčlenná rada, ktorá bude dohliadať na odškodňovanie obetí holokaustu, bude financovaná z prostriedkov, ktoré vláda vyčlenila vlani. Štatút a zloženie rady, ktorá by mala na rozdeľovanie prostriedkov dozerať, vláda odsúhlasila včera. Sú v nej štyria členovia za Ústredný zväz židovských náboženských obcí: František Alexander, Tomáš Lanf, Peter Salner a Jozef Weiss. Za Úrad vlády je navrhnutá Jana Kviečinská.

Na základe minuloročnej dohody bol v NBS vytvorený špeciálny účet s 850 miliónmi korún, z ktorých sa má slovenskej židovskej komunite poskytnúť zadosťučinenie za majetok obetí holokaustu skonfiškovaný za druhej svetovej vojny. Na čiastkového odškodnenia majú slúžiť výnosy z istiny 850 miliónov, viazaných na obdobie 10 rokov.

Vláda včera schválila aj požiadavku židovských náboženských obcí, aby jednu tretinu istiny bolo možné použiť na odškodnenie niektorých osôb už skôr ako po 10 rokoch, vzhľadom na ich pokročilý vek.

Obete komunizmu ešte počkajú

Komplexné odškodnenie všetkých obetí komunizmu tento rok nebude. Rozhodla o tom včera vláda po tom, ako si vypočula správu ministra spravodlivosti Daniela Lipšica.

Minulý rok poslanci schválili jednorazové odškodnenie obetí komunizmu a zároveň požadovali prijatie ďalšieho zákona na ich komplexné odškodnenie. Minister však s ľútosťou povedal, že na to v súčasnosti prostriedky v štátnom rozpočte nie sú.

Peniaze na odškodné podľa dvoch už existujúcich zákonov sa tiež hľadajú ťažko. Jeden sa týka odškodňovania obetí, ktoré boli v koncentračných a zajateckých táboroch, a ďalší sa týka odškodnenia odbojárov roku 1939 - 45. Tí by mali byť odškodnení ako prví, aj oni však budú podľa ministra musieť počkať až do budúceho roka. Peniaze, ktoré boli na to v štátnom rozpočte na tento rok pripravené, išli totiž na vybudovanie automobilky Peugeot-Citroen. Lipšic však včera nechcel jednoznačne povedať, že namiesto odškodňovania sa stavia automobilka. Podľa neho najprv sa posunul v parlamente termín vyplácania a až potom prišla automobilka Pegout. "Peniaze, ktoré boli na to plánované, dostanú v budúcom roku, nároky odbojárov však zostávajú zachované," povedal.

Na ministerstvo spravodlivosti prichádza 10 tisíce žiadostí o odškodnenie.

Podľa stanoviska Sociálnej poisťovne bolo k máju doručených 4069 žiadostí o poskytnutie jednorazového príspevku. Približne 1300 žiadateľom bol priznaný príspevok v celkovej sume 77 miliónov.

(hr)

obsah | Slovenská republika