Vláda odškodní židovské obete 850 miliónmi

Slovenská vláda odškodní obete židovského holokaustu. Vyčlenila na to 850 miliónov korún, ktoré však zatiaľ nemá. Minister financií František Hajnovič musí rozhodnúť, odkiaľ ich zoberie. "Zdrojové krytie ešte len budem riešiť. Samozrejme, mám nejaké alternatívy, inak by som nesúhlasil s prijatím tohto materiálu. Do úvahy prichádza Fond národného majetku, štátne finančné aktíva a možné je aj rokovanie s Národnou bankou Slovenska," povedal Pravde Hajnovič. Rozhodnúť by chcel do konca svojho funkčného obdobia.

"Nerád by som odišiel bez toho." V Národnej banke Slovenska by sa do konca októbra mal vytvoriť osobitný účet, na ktorý vláda na desať rokov vloží 850 miliónov korún. Z úrokov z tejto sumy sa budú každý rok prideľovať peniaze žiadateľom. Malo by to byť približne 60 až 65 miliónov korún ročne. Počet žiadateľov v tejto chvíli nevie odhadnúť ani židovská obec. O tom, kto peniaze dostane, bude na návrh sedemčlennej komisie rozhodovať vláda. Po jednom zo zástupcov bude v komisii mať Úrad vlády a rezorty financií a zahraničia. Štyroch členov nominuje Ústredný zväz židovských náboženských obcí. Na konci desaťročného obdobia sa peniaze, ktoré na účte ostanú, prevedú na účet Ústredného zväzu židovských náboženských obcí. S takýmto záverom minulé návrhy na odškodnenie židovských obetí nerátali.

"Koniec dobrý, všetko dobré. Ak sa naplnia slová, že dostaneme peniaze z výnosov tejto sumy a - o čo nám v podstate išlo - že na konci desaťročného obdobia nám táto istina bude v plnej výške daná k dispozícii," komentoval rozhodnutie vlády riaditeľ kancelárie Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Jozef Weiss. Premiér Dzurinda by mal zmluvu medzi kabinetom a Ústredným zväzom židovských náboženských obcí o čiastkovom odškodnení podpísať v najbližšom období.

VERONIKA DECKEROVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika