Slovensko už má svojho ochrancu práv

Verejným ochrancom práv - ombudsmanom sa stal v tajných voľbách poslanec HZDS Pavel Kandráč. Zlyhali tak dohody lídrov koaličných strán, že prídu so spoločným kandidátom a podporia ho. Zvolenie Kandráča bolo šokom pre 260 mimovládnych organizácií, ktoré podporovali kandidáta koalície advokáta Jána Hrubalu. Zo 124 platných hlasov Hrubalu podporilo 46 poslancov, proti bolo 64 a 14 zdržalo. Za Kandráča hlasovalo 68 poslancov, proti 35 a zdržalo sa 21 poslancov. Poslanci hovoria, že voľbu ovplyvnila tvrdá rozprava v parlamente a doznievanie koaličného sporu o post šéfa Úradu pre štátnu službu. SOP a SDĽ podporovali štátneho tajomníka Gacíka, ale vláda napokon rozhodla, že šéfom úradu bude Ľubomír Plai blízky SDKÚ. Ľavicoví poslanci zrejme chceli svojim koaličným partnerom vrátiť túto prehru.

Z Kandráča vyžarovala po zvolení spokojnosť. Povedal, že každý bude mať u ombudsmana otvorené dvere. Na otázku, či je pravda, že bol členom previerkových komisií v normalizačnom období po príchode ruských vojsk do Československa, odpovedal: "Nie, je to klamstvo." Na dôvetok, či sa už s takouto výčitkou stretol, reagoval: "Už som sa stretol so všeličím." Hrubala poďakoval mimovládnym organizáciám za podporu a povedal, že sa teší na ďalšiu spoluprácu s nimi a na pokračovanie svojej advokátskej praxe. O rozprave povedal, že v nej odzneli mnohé nepravdivé informácie. Poprel, že by bol ako sudca za bývalého režimu nomenklatúrnym kádrom komunistickej strany. Podľa neho takými kádrami boli len predsedovia a podpredsedovia súdov.

Podpredseda SDĽ Ladislav Orosz: "Nás môže tešiť, že máme zvoleného verejného ochrancu práv. Nesporne má odborné predpoklady a myslím si, že má aj veľmi solídnu autoritu v právnických kruhoch." Orosz povedal, že rešpektoval odporúčanie republikového predstavenstva strany a hlasoval za Hrubalu. Ďalší poslanec SDĽ Viliam Sopko označil za "zbožné želanie", že vládne strany budú podporovať Hrubalu. Odmietol povedať, koho volil, ale verí, že hlasoval dobre. Na otázku, či hlasovanie SDĽ a SOP ovplyvnilo to, že vláda neschválila za šéfa Úradu pre štátnu službu Gacíka, Sopko poznamenal: "Robte si svoje konštrukcie. Ja sa k tomu nevyjadrím."

Poslanec Peter Tatár hovorí, že výsledok volieb je zlou správou pre Slovensko. Pripustil, že parlamentná rozprava mohla spojiť väčšinu v prospech postkomunistického riešenia pre kandidáta HZDS. "Pre mňa sú tí kandidáti neporovnateľní. Hrubala sa angažoval za slobodu jednotlivca a Kandráč ako politik proti. Akurát si môžem želať, aby pán Kandráč čo najmenej opakoval politické chyby, ktoré urobil ako politik HZDS." Predseda SMK Béla Bugár: "Čo vám mám povedať? To už bude takto pokračovať až do volieb." Predseda klubu HZDS Tibor Cabaj to vidí tak, že "sme predložili oveľa lepšieho kandidáta. Ukázala sa kvalita".

IGOR STUPŇAN

obsah | Slovenská republika