Členstvo v BR OSN by malo zvýšiť pocit hrdosti ľudí

Pavla Demeša malo zvýšiť pocit hrdosti ľudí na Slovensku, ale aj v strednej a východnej Európe. Je to podľa neho dôkaz, že aj malá krajina môže byť hráčom vo svetovej politike.

Ako uviedol pre agentúru SITA, kúsenosti zo zahraničnej politiky ukazujú, že veľakrát nezáleží na tom, aká je veľká krajina, ale akých kvalitných reprezentantov má. Poukázal pri tom na Fínsko, ktoré počtom obyvateľov je porovnateľné so Slovenskom a jeho predstavitelia sú často poverení dôležitými medzinárodnými úlohami. "Nadchádzajúce dva roky by sme mali mať ambíciu nebyť v BR OSN len do počtu, ale pokúsiť sa zanechať jasnú stopu predovšetkým v tých oblastiach a témach, kde máme skúsenosti alebo predpoklad byť platným hráčom," uviedol Demeš.

Slovensko vďaka svojej geografickej polohe, ale aj skúsenostiam z posledných rokov, by podľa Demeša mohlo prispieť k riešeniu problémov východne od jeho územia a na Balkáne. Poznamenal, že budúci rok bude v znamení hľadania spôsobu riešenia situácie v Kosove. Slovensko vďaka tomu, že krajiny západného Balkánu sú jeho zahranično-politickou prioritou, by v tejto časti Európy malo čo povedať. Zapojiť by sa mohlo aj do reforiem OSN. Smerovanie Slovenska v domácej a zahraničnej politike podľa Demeša predurčil jeho vstup do Európskej únie a NATO, čo bolo jasným zakotvením do európskej a transatlantickej rodiny. Vstup do BR OSN by mal umožniť skvalitniť odborný rast slovenskej diplomacie, lebo členstvo si vyžaduje premyslieť personálne obsadenie, ale aj samotný výkon diplomacie. Ministerstvo zahraničných vecí by malo vytvoriť jasnú komunikačnú stratégiu, ktorá umožní ľudom pochopiť, čo toto členstvo znamená, čo v nadchádzajúcich dvoch rokoch plánujeme robiť, dodal Demeš.

Slovensko zvolili za nestáleho člena BR OSN 10. októbra, keď ho zo 191 členských štátov OSN podporilo 185. Bolo jediným kandidátom vo svojej Východoeurópskej skupine.

SME

obsah | Slovenská republika