V slovenskom lietadle zahynulo 44 ľudí, jeden vojak prežil

Lietadlo slovenskej armády, ktoré letelo z Kosova, sa zrútilo neďaleko slovensko-maďarských hraníc. Podľa maďarskej polície pri nešťastí zahynulo 44 ľudí. Nehodu prežil jeden vojak. Lietadlo letelo z Prištiny v Kosove do Košíc. Spadlo neďaleko obce Telkibánya v Maďarsku. Pád lietadla potvrdil hovorca slovenskej armády Milan Vanga.

Na palube boli 28 členovia slovenskej jednotky KFOR, ktorí sa vracali zo šesťmesačnej misie na Balkáne a ktorých pred pár dňami vystriedali ich kolegovia. Letelo s nimi niekoľko osôb, ktoré poskytovali metodickú pomoc. Lietadlo obsluhovala osemčlenná posádka.

Lietadlo začalo po páde horieť. Podľa maďarskej agentúry MTI záchranné akcie komplikuje miesto pádu, pretože ide o husto zalesnenú oblasť. Záchranári sa do oblasti ťažko dostávajú, situáciu komplikujú zasnežené cesty. Riadenie leteckej prevádzky HungaroControl stratilo radarový signál krátko po pol ôsmej, uviedla agentúra MTI. Následne vyhlásila záchranná jednotka maďarských vzdušných síl poplach. Podľa hovorcu ministra hospodárstva Merényiho piloti prieskumných lietadiel videli horiace trosky.

Slovenská armáda vyslala na miesto nehody vrtuľník zo Sliaču, ktorý však nemohol na mieste pristáť kvôli zlému terénu. Slovenská armáda koordinuje záchranné práce s maďarskou stranou.

"Bolo to lietadlo An-24," uviedol hovorca maďarského ministerstva hospodárstva Miklós Merény. Záchranári našli na mieste nešťastia zatiaľ 22 tiel a jedného muža, ktorý pád lietadla prežil. Podľa neoverených informácií odvážajú obete havárie do nemocnice v maďarskom Miškovci.

Vojak, ktorý prežil, sa po havárii mobilom spojil s manželkou

Manželka jedného z vojakov nachádzajúcich sa na palube vojenského lietadla, ktoré havarovalo vo štvrtok večer v blízkosti slovensko-maďarských hraníc, tesne po tragédii telefonicky hovorila so svojím manželom.

"Chodil okolo horiaceho lietadla, hľadal signál, aby mi mohol zavolať a požiadať o pomoc, potom sa spojenie prerušilo," povedala Michaela Farkašová. Dodala, že od vtedy sa jej s manželom nepodarilo skontaktovať.

Očití svedkovia nehody tvrdia, že lietadlo letelo veľmi nízko.

Krčmárka z obce novinárom zhromaždeným neďaleko miesta nehody povedala, že lietadlo letelo tak nízko, až sa zľakla, že narazí do ich domu. O chvíľu už počula výbuch. Lietadlo podľa jej slov narazilo do neďalekého kopca. Deti z obce Hejce zvyknú pravidelne mávať lietadlám, ktoré ponad ich domy lietajú na bežnej trase do Košíc. Vo štvrtok večer si niekoľko z nich všimlo, že slovenský stroj letí príliš nízko.

ČTK, REUTERS, TASR

obsah | Slovenská republika