Oživovať značku "CS" Slovensko nemieni

Na Slovensku sa nestretol s veľkým ohlasom zámer českého premiéra Jiřího Paroubka využiť pre Česko v zahraničí dobré meno bývalého Československa. Politici i odborníci v oblasti zahraničnej politiky si myslia, že ak by sa mal taký projekt uskutočniť, museli by sa na ňom spoločne podieľať Slovensko i Česko.

Paroubek hovorí, že sa dá spolupracovať s českou i slovenskou menšinou v zahraničí a že aj veľa Slovákov uvažuje čechoslovakisticky. "Ak by sme chceli oživovať značku Československo, nemôžeme tak urobiť bez našich slovenských priateľov," napísalo v stanovisku SME české ministerstvo zahraničných vecí.

Slovenské rezorty diplomacie i financií reagovali zdržanlivo. Hovorca ministerstva zahraničia Juraj Tomaga povedal iba to, že nástupníckymi subjektmi bývalého štátu sú Česko a Slovensko. Poradca ministra financií Peter Papanek tvrdí, že pravidlá Európskej únie neumožňujú použiť značku neexistujúceho štátu. "Značka CS nie je reálna, platia len značky CZ a SK."

Oživiť značku bývalého štátu nepovažuje za dobrý nápad ani Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Podľa neho ide o "citlivú tému", ktorú by malo Česko konzultovať so Slovenskom. Český sociológ Ivan Gabal hovorí, že ani jedna z bývalých republík federácie svojím správaním neznehodnotila meno Československa, ktoré má vo svete stále dobrý tón. "Československo je kus kultúry, práce, ľudského správania, športu, literatúry, filmu, dobrej kuchyne. Ak by sa našla nejaká oblasť, tak o jej využití by mali spoločne rozhodnúť obidve republiky," myslí si.

Paroubek predniesol svoj návrh minulý týždeň na porade s českými diplomatmi. Povedal, že by mohlo ísť o spôsob, ako by sa mohla Česká republika vrátiť na trhy, z ktorých sa po roku 1989 "vcelku neuvážene" stiahla. Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec iniciatívu komentoval ako žart. "Ako keby teraz Estónci začali propagovať svoje výrobky pod značkou made in USSR (anglická značka bývalého Sovietskeho zväzu - pozn. red.) ."

V zahraničí stále zvyknú zamieňať názov obidvoch republík za bývalé Československo. Paroubek sa nechal inšpirovať práve tým, že ho v Paríži predstavili ako premiéra bývalého štátu.

Europoslankyňa Smeru Monika Beňová hovorí, že dnes si mýlia Slovensko skôr so Slovinskom. Sama sa vo svete stala známou, keď mala počas minúty ticha za zosnulého pápeža Jána Pavla II. v europarlamente tričko s portrétom Marilyn Monroe. "Francúzska agentúra vtedy vydala stanovisko, že som slovinská poslankyňa," pripomenula. Československo podľa nej patrí spoločne českému i slovenskému národu.

(sp)

obsah | Slovenská republika