Peugeotu postavia fabriku Slováci s Francúzmi

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën vybrala francúzsko-slovenské konzorcium na vybudovanie svojho plánovaného závodu v Trnave. Hodnota závodu bude 700 mil. eur a jeho výrobná kapacita 300 tisíc áut ročne.

Námestník riaditeľa automobilky PSA pre aktivity v Trnave Jean-Francois Leclercq oznámil, že PSA vybrala na vybudovanie závodu skupinu, pozostávajúcu z francúzskych spoločností Bouygues a Cegelec a zo slovenskej stavebnej firmy Zipp. Leclercq neprezradil hodnotu kontraktu, uviedol však len, že "hodnota je vysoká".

Po prvej fáze prípravných prác by samotné práce mali zahŕňať podstatnú časť výstavby závodu. Podľa správ slovenských médií realizuje prvú fázu spoločnosť Zipp, slovenské stavebné firmy Doprastav a Inžinierske stavby a konzorcium spoločností Vodohospodárske stavby a Vodostav-SV. Leclercq povedal, že práce na závode sa realizujú v súlade s časovými plánmi, aby bol pripravený na produkciu v roku 2006. Dodal, že v novom závode sa bude vyrábať nový model na platforme firmy PSA s veľkosťou "platforma jeden", podobne ako v prípade modelov Peugeot 206 alebo Citroën C-3.

Nový model sa bude vyrábať aj v iných závodoch PSA. Jeho produkcia sa v Trnave začne v roku 2006, teda približne šesť mesiacov po tom, ako ho začnú vyrábať francúzske závody, dodal Leclercq. Ako ďalej povedal, počiatočná kapacita po spustení závodu v Trnave by mala byť 55 áut za hodinu, avšak v budúcnosti sa môže zvýšiť na 87 vozidiel za hodinu.

(r)

obsah | Slovenská republika