SIS už má nového šéfa

Slovenská informačná služba (SIS) má už nového šéfa. Dnes krátko po 10:00 h sa ním stal bývalý minister vnútra Ladislav Pttner, ktorého do tejto funkcie vymenoval prezident Rudolf Schuster.

Pittner sa v kratučkom príhovore poďakoval vláde i prezidentovi za dôveru a povedal, že je to pre neho veľký záväzok. Dúfa, že splní očakávania, ktoré má nielen slovenská verejnosť, ale aj zahraniční spojenci.

Prezident Schuster poprial 68-ročnému šéfovi tajnej služby veľa zdravia a úspechov. "Idete do zodpovednej funkcie a žiadam Vás, aby sa už nikdy na Slovensku neopakovali veci, ktoré sa v minulosti v SIS-ke stali," povedal prezident. Schuster dodal, že mal na mysli najmä nelegálne odpočúvanie a sledovanie politikov a ostatných občanov SR.

O personálnych zmenách v SIS verejnosť informovať nebude

Pittner už pred svojím menovaním s niektorými pracovníkmi služby hovoril a oboznamoval sa s časťou agendy. Dve koaličné strany svoju podporu Pittnerovi podmienili odvolaním Petra Tótha z funkcie šéfa kontrarozviedky. Pittner vtedy povedal, že to bude jeden z prvých krokov, ktoré urobí. Dnes ako riaditeľ bol diplomatickejší: "To je vec vnútorná a verejnosť o nej informovať nebudem," povedal a dodal, že o personálnych zmenách bude informovať príslušné orgány.

Pittner sa nevyjadril ani k tomu, či vo funkciách v službe počíta so svojimi bývalými spolupracovníkmi z ministerstva vnútra, najmä s bývalým šéfom vyšetrovateľov Jaroslavom Ivorom, ktorý by mal podľa kuloárnych informácií nahradiť vo funkcii šéfa kontrarozviedky Petra Tótha.

Pittner novinárom povedal, že silové rezorty, ako SIS, ministerstvo vnútra, ministerstvo obrany a Národný bezpečnostný úrad musia nevyhnutne spolupracovať. "Keby táto spolupráca nefungovala, táto zmena na poste šéfa SIS by bola zbytočná," vyhlásil šéf SIS.

Premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý sa tiež zúčastnil na Pittnerovom menovaní, novinárom povedal, že exminister vnútra je dostatočne skúsený človek, aby veľmi dobre sám vedel, aké kroky a v akom poradí má po nástupe do SIS urobiť. Premiér však dodal, že "nič také dramatické sa v SIS nedeje, aby sme šprintovali za prvými opatreniami". Pittner však vie, že očakávania sú také, aby urobil zo SIS plne dôveryhodnú inštitúciu, vyhlásil premiér.


Životopis Ladislava Pittnera

Ing. Ladislav Pittner, CSc. sa narodil 18. mája 1934 v Malackách, kde študoval na gymnáziu. V rokoch 1951 - 1953 bol uväznený za údajnú protištátnu činnosť a špionáž v súvislosti s tzv. Katolíckou akciou. Po prepustení z väzenia pracoval v rokoch 1953 - 1967 ako robotník v n. p. Tatra - Regena Bratislava, v posledných rokoch ako vedúci ekonomického úseku. V roku 1965 ukončil strednú školu a popri zamestnaní študoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave, ktorú absolvoval v roku 1970. V roku 1975 obhájil vedeckú hodnosť kandidáta vied. V novembri 1967 začal pracovať v Ústave ekonomiky a organizácie stavebníctva (ÚEOS) Bratislava ako systémový programátor, neskôr ako samostatný vedecký pracovník v oblasti automatizácie riadenia.

V roku 1990 bol vymenovaný za námestníka riaditeľa Úradu na ochranu demokracie a ústavy v Prahe. Od novembra 1990 do apríla 1991 bol ministrom vnútra SR. V tejto funkcii pôsobil aj od apríla 1991 do júna 1992. Ministrom vnútra bol aj od marca do novembra 1994. Bol poslancom Národnej rady (NR) SR za KDH a členom výboru NR SR pre životné prostredie a ochranu prírody.

Od roku 1996 do r. 1998 viedol Občiansku vyšetrovaciu komisiu zameranú na odhalenie pozadia únosu Michala Kováča ml. V parlamente bol expertom SDK na vnútornú bezpečnosť. V parlamentných voľbách 1998 bol zvolený za poslanca NR SR za SDK. Od októbra 1998 až do mája 2001 bol ministrom vnútra. Odvtedy pôsobil ako poslanec SDK a zároveň predseda Konfederácie politických väzňov. Ladislav Pittner je ženatý, má štyri deti.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika