Slováci už platia u lekára

Prvé dvadsaťkorunáčky vyberali zo svojich peňaženiek všetci, čo potrebovali v nedeľu ošetrenie. Odvčera prestali byť všetky služby v zdravotníctve zadarmo. Mnohé pohotovosti včera zívali prázdnotou, niekde mali ľudí ako zvyčajne. Niektorí pacienti prišli vyzbrojení už aj s potvrdením o hmotnej núdzi, aby nemuseli platiť. Svoje si v nedeľu užili zamestnanci pohotovostných lekární. "Pacienti boli dosť nahnevaní, vybíjali si to na nás, aj keď vedeli, že to nie je naša chyba," rozpráva svoje skúsenosti Alžbeta Gábrišo- vá z Lekárne Pokrok v Bratislave. Pre pacientov sa v nedeľu skončili časy, keď v nemocnici ležali zadarmo a nemuseli platiť za každú návštevu lekára či za recept.

Od prvého júna sa totiž v zdravotníctve platí. Minister zdravotníctva Rudolf Zajac tvrdí, že poplatky znížia počet návštev u lekára a pobytov v nemocnici a ušetria sa tak peniaze. "K lekárom však prestanú chodiť tí, čo to potrebujú," tvrdia jeho odporcovia. V ambulancii nechá pacient 20 korún, rovnako aj v lekárni za recept. V nemocnici ho deň vyjde na 50 korún a v sanitke sa bude voziť za dve koruny na každý kilometer.

Ešte sa však poplatky nezačali vyberať a už sa objavili ťažkosti, ktoré nie sú vyriešené a spôsobia veľké problémy. Jedným z najvážnejších je, že recept nebude mať zadarmo dieťa rodičov, ktorí sú v hmotnej núdzi. Títo ľudia by mali byť na základe potvrdenia okresného úradu oslobodení a aj ich deti. Nebude to tak.

"Počítačový program v lekárňach je nastavený tak, že prijme výnimku len pri recepte, kde sedí rodné číslo napísané na potvrdení okresného úradu s rodným číslom napísaným na recepte. A v prípade detí rodičov v hmotnej núdzi to tak nebude," tvrdí majiteľka lekárne v Nových Zámkoch a hovorkyňa Slovenskej lekárnickej komory Ernestína Tóthová. Deti totiž také potvrdenia nedostávajú. "Jednoducho budeme musieť v takom prípade tých dvadsať korún od rodiča chorého dieťaťa zobrať," dodala. V opačnom prípade by to lekáreň musela zaplatiť zo svojho, pretože z dvadsať korún pätnásť odvádza poisťovni.

Nemocnice sa zasa obávajú toho, že im pacienti odmietnu zaplatiť. "Zákon dal totiž možnosť platbu uhradiť do desiatich dní po skončení pobytu, čo budú zrejme niektorí zneužívať. Ukáže to však až prax," povedal prezident Asociácie nemocníc Pavol Sedláček, ktorý zároveň riadi trenčiansku nemocnicu. Zdravotníci za slabé miesto zákona považujú aj to, že nie jasné, ako má byť staré potvrdenie o hmotnej núdzi. "Aj to sa bude zneužívať," mienia. "Problémom je aj to, že v zákone je veľa výnimiek a sú neprehľadné. Môže sa teda stať, že lekár si vypýta poplatok aj od pacienta, ktorý bude oslobodený. Nebude to však úmyselne," uviedol viceprezident Asociácie súkromných lekárov Marián Boča s tým, že potrvá, kým si lekári aj pacienti na zákon zvyknú.

Pacienti budú platiť buď v hotovosti, rôznymi poukážkami či žetónmi, šekom, alebo prevodom z účtu. Závisí to od toho, ako sa zdravotnícke zariadenie rozhodne.

Poplatky chcel minister zdravotníctva zaviesť už od začiatku tohto roka. Návrh presadzoval v parlamente cez poslancov, čo sa nepáčilo koaličným stranám, a tak s ním musel ísť najskôr do vlády. Potom sa malo platiť od 1. apríla. Prezident Rudolf Schuster však novelu zákona o zdravotnej starostlivosti vrátil späť do Národnej rady, kde ju poslanci definitívne schválili. Zároveň Zajacovi uložili vypracovať k novele vykonávaciu vyhlášku, ktorá mala spresniť vyberanie platieb. Podľa viacerých zdravotníkov však nerieši všetky problémy, ktoré od júna vzniknú.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika