Česko-Slovenský basketbalový pohár sa vydaril, liga asi nebude

Basketbalisti Lučenca oslavovali. "Triumf v Česko-Slovenskom pohári považujeme za veľký úspech," netajil riaditeľ klubu Ján Mižúr. Finálové víťazstvo 96:84 nad Mlékárnou Kunín sledovalo 2500 divákov.

Mižúr vie, že český basketbal je lepší ako slovenský. Veď v semifinálových skupinách hralo šesť českých oproti dvom slovenským družstvám a to sa do súťaže neprihlásila Opava, momentálne líder tabuľky našich susedov. "Akurát sme sa na finálový turnaj zo všetkých štyroch najlepšie pripravili a využili domáce prostredie."

Slovenskému basketbalu v porovnaní s českým chýbajú predovšetkým peniaze. Aj Pezinok bol konkurencieschopný len kým mal kvalitný káder. "V Česku je špička širšia a väčšina lepších tímov si môže dovoliť až troch legionárov - aj za Kunín hrali dvaja Američania a jeden Chorvát. Na druhej strane, ide to aj bez peňazí. USK Praha ich nemá, družstvo tvoria mladé talenty, no hrali pekný basketbal. Akurát tie talenty musíte mať."

S Česko-Slovenským pohárom vyslovili spokojnosť obe strany a dohodli sa, že po sezóne si ich zástupcovia sadnú a pripravia tretí ročník. "Medzinárodná basketbalová federácia vraj znova chystá zmeny v európskych pohároch, musíme si počkať. Privítali by sme skôr utvorenie nejakého stredoeurópskeho regiónu ako severnú konferenciu - do Nórska či Fínska máme predsa len ďaleko. Tento ročník spoločnej súťaže s Čechmi sa však podaril a je predpoklad, že budeme pokračovať," doplnil Mižúr. Česká strana s pohárom súhlasí, model spoločnej súťaže po vzore hádzanárskej HIL však odmieta. "O celosezónnu súťaž záujem nemajú. Ani český zväz, ani kluby."

MARIAN NITON

obsah | Slovenská republika