Tisíce ľudí vzdali posledný hold obetiam tragickej havárie

Len slzy a spomienky zostali najbližším po rozlúčke s vojakmi, ktorí zahynuli pri tragickej havárii lietadla. Štyridsaťdva mužov a žien, ktorí pred týždňom skončili misiu v Kosove, našlo smrť pri návrate domov, iba niekoľko minút pred plánovaným pristátím. Včera ich na poslednú cestu prišli odprevadiť tisíce ľudí.

Tí zaplnili mestskú športovú halu v Prešove, kde prebiehala rozlúčka. Ďalších zruba štyritisíc ľudí prišlo pred halu, obrad sledovali na veľkoplošnej obrazovke. Vnútri bolo 42 truhiel prikrytých slovenskými vlajkami. Pri každej stáli príslušníci čestnej stráže, ktorí držali fotografie obetí a vyznamenania. Tie im včera spolu s ďalšími medailami in memoriam udelila slovenská aj česká armáda.

"Stojíme pred jednou z najťažších úloh. Pred úlohou poslednej rozlúčky s obeťami nečakanej a krutej tragédie," prihovoril sa zhromaždeniu veliteľ pozemných síl slovenskej armády Milan Maxim. Postupne predstavil všetkých, ktorí zahynuli pri nešťastnom lete. Po vojakoch zostalo 35 detí.

Ticho v hale pretínali vzlyky a plač pozostalých, slzám sa neubránili ani desiatky vojakov vrátane českých príslušníkov kosovskej misie, ktorí prišli odprevadiť svojich slovenských kamarátov. Smútok sa zračil aj na tvárach obyvateľov maďarskej obce Hejce, pri ktorej sa slovenské vojenské lietadlo minulý štvrtok večer zrútilo. Tí tiež prišli spolu so svojím starostom Gejzom Rohályim vzdať úctu obetiam tragédie.

Najviac práce mali zdravotníci. Pomáhali pri kolapsoch najbližších obetí nešťastia, ale aj vojakom čestnej stráže, ktorých chytala nevoľnosť po desiatkach minút nehybného státia.

Zlomený hlas mal aj náčelník generálneho štábu Ľubomír Bulík. "Boli pripravení obetovať seba samých," prihováral sa pozostalým. Za Severoatlantickú alianciu sa so slovenskými vojakmi lúčil generálny tajomník Jaap de Hoop Scheffer "Nový rok sa začal nečakane a kruto. Je to veľká rana aj pre NATO. Sme jedna veľká rodina a tiež smútime," povedal Scheffer. Podľa ministra obrany Juraja Lišku v histórii Slovenska nebolo ešte nikdy toľko smútku a bolesti pod jednou strechou. "Neprivítalo ich svetlo letiska, ale svetlo večné," dodal.

Rozlúčka sa skončila modlitbami a slovenskou hymnou, do ktorej zneli salvy húfnic.

Príbuzným potom kondolovali oficiálni predstavitelia - prezident Ivan Gašparovič, premiér Mikuláš Dzurinda, predseda parlamentu Jozef Hrušovský, generálny tajomník NATO Scheffer, ale aj maďarský prezident László Sólyom, členovia vlády a predstavitelia ministerstiev obrany zo susedných krajín.

Po ich odchode sa príbuzní zhromaždili pri truhlách svojich blízkych. Mnohí už vo vyplakaných očiach ani nemali slzy. Za smútočného pochodu potom rakvy odnášali príslušníci čestnej stráže. Na počesť mŕtvych vojakov nad halou preleteli vrtuľníky a vojenské lietadlá.

TASR

obsah | Slovenská republika