Policajti požadujú vyššie platy

Prvýkrát v histórii slovenskej polície v utorok vyšli jej príslušníci do ulíc, aby vyjadrili nespokojnosť so svojou platovou a sociálnou situáciou.

Na Námestí slobody v Bratislave viac ako 2000 policajtov v civile dalo vláde jasný signál, že dlhodobo nezohľadňuje ich objektívne potreby a v porovnaní s vojakmi sú neustále znevýhodňovaní.

Policajt v prvom roku služby neprekročí platovo deväťtisíc korún v hrubom. Nástupný plat vojaka je 15 380 korún. "Policajta nemôžete prijať bez maturity, u vojakov stačí výučný list," konštatuje šéf Odborového zväzu polície (OZP) v SR Miroslav Litva. Poslednou kvapkou pred spustením protestu, ako uviedol, bol vládou schválený návrh zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov, ktorým dochádza k redukcii sociálneho zabezpečenia policajtov a bez zmien zostáva zabezpečenie vojakov.

Názor na adresu rezortu vnútra prítomní viackrát vyjadrili hlasným piskotom a skandovaním "Hanba!". Dnešné vyhlásenie hovorcu rezortu Borisa Ažaltoviča pre médiá, v ktorom konštatoval, že platy policajtov sa v budúcom roku zvýšia o 13,2 percenta, označili odborári za hrubé klamstvo. Návrh štátneho rozpočtu predpokladá zvýšenie hodnostného príplatku u policajtov o 650 korún, čo však považujú za nedostatočné. Sľubovaná päťpercentná valorizácia tarifných platov v budúcom roku bude reálne znamenať iba polovičné zvýšenie, pretože základný plat predstavuje približne 48 percent platu policajta, spresnil odborový predák. Policajti navyše zo zákona nesmú vykonávať inú zárobkovú činnosť a musia si vystačiť iba so svojím platom.

Na pokojné protestné zhromaždenie sa prišiel pozrieť aj šéf brannobezpečnostného výboru parlamentu Robert Kaliňák a predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Milan Cagala. Odborový zväz má približne 9000 členov, čo je takmer polovica všetkých pracovníkov Policajného zboru.

TASR

obsah | Slovenská republika