Skaly nie sú nemé, tvrdia politickí väzni

Pamätník obetiam komunizmu slávnostne odhalili na Jakubovom námestí v Bratislave. Kamenný pamätník od akademického sochára Jozefa Barinku pripomína 705 občanov, ktorých počas komunizmu na Slovensku odsúdili na smrť, vyše 71 tisíc politických procesov, takmer 16 tisíc ľudí násilne vyhnaných zo svojich domovov a vyše 13 tisíc ľudí eskortovaných na nútené práce.

Jozef Vicen zo Zväzu protikomunistického odboja vo svojom príhovore pripomenul, že hrôzy komunizmu nemajú korene v dobe normalizácie, ale práve v nezmyselnom prenasledovaní a brutálnom postihovaní každého človeka, ktorý čo i len slovkom nesúhlasil s režimom počas 50-tych a začiatkom 60-tych rokov.

"Preto sú pre mňa neprijateľné najmä myšlienky a názory tých, ktorí si pamätajú iba posledné roky pred pádom komunizmu a poukazujú na to, že vtedy sa žilo lepšie a lacnejšie," skonštatoval Vicen.

Podpredseda Konfederácie politických väzňov Rudolf Dobiaš poukázal na to, že autor vybral pre pamätník obetiam komunizmu vhodný materiál. Dobiaš spomenul, že pamätník v ňom vyvoláva pocity, aké mal vtedy, keď ako politický väzeň prvý krát zišiel do uránovej bane v Jáchymove.

"Skaly nie sú nemé. Myšlienky a pocity politických väzňov, ktorí si svoje tresty odpykávali v baniach pod horou kamenia môžu byť sprostredkované ľuďom, ktorí sa pri pamätníku prechádzajú už v slobodnej krajine," dodal. Osadenie pamätníka iniciovalo občianske združenie Hlbiny, Zväz protikomunistického odboja, Konfederácia politických väzňov Slovenska a Ústav pamäti národa.

SITA

obsah | Slovenská republika