ODS dá šéfa sněmovny ČSSD

Nově zvolení zákonodárci plánují zrušit pravidlo, podle kterého musí mít poslanecký klub nejméně deset členů. Taková změna by umožnila založit klub i zeleným, kteří disponují pouze šesti poslanci.

Místopředseda ODS Ivan Langer včera navrhl vstřícné gesto směrem k ČSSD. Podle Langra by měla ODS nabídnout sociálním demokratům místo předsedy dolní komory. Langer tvrdí, že to je minimálně slušnost. "Já si dovedu představit, že nabídneme nejsilnější opoziční straně místo předsedy Poslanecké sněmovny," tvrdí Langer. "Beru to jako projev jakési elementární politické slušnosti, které nebyla sociální demokracie schopna po minulých volbách. A my bychom to měli udělat," dodává místopředseda ODS.

Předseda sociální demokracie již v pondělí prohlásil, že by "všechny funkce neměla mít ODS". Na otázku, zda by ČSSD místo předsedy sněmovny chtěla, Paroubek řekl, že "tak by to bylo logické".

Poslanecké kluby bez omezení

Mezi nově zvolenými poslanci se čím dál více mluví o tom, že by sněmovna měla zrušit limit pro počet poslanců v klubech. Dnes totiž platí pravidlo, podle kterého má na poslanecký klub právo pouze strana, která má deset a více poslanců. Strana zelených ale získala jen šest křesel. Aby mohla mít vlastní klub, musela by se ve sněmovně spojit s lidovci.

"Toto pravidlo bychom měli zrušit," říká lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Podle ní by poslanci měli toto omezení snížit na pět členů nebo zrušit úplně. Lidovci navíc naznačují, že zelené ve svém klubu nechtějí. "Nikdo nás od zelených neoslovil, ale také záleží na tom, proč vlastně takový klub mít. Já pro to nevidím důvod," říká nově zvolený místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Tomáš Kvapil.

Předseda Strany zelených Martin Bursík doufá, že dolní komora takto pravidla změní. Pro zrušení tohoto omezení je i místopředseda ODS Ivan Langer. Vstřícnost k zeleným naznačil včera také předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vedení dolní komory se zelenými prý bude jednat tak, jako kdyby svůj poslanecký klub měli. "Nebudeme s nimi zacházet tak, jako že to je šest jednotlivců, jak je to z hlediska zákona. V této chvíli určitě budeme brát zelené jako imaginární politický klub," uvedl. Mít svůj klub není jen otázka prestiže, nese to s sebou i větší vliv na chod dolní komory a určité materiální výhody.

Předseda klubu má právo kdykoli vystoupit v rozpravě, může požádat o přestávku na jednání frakce. Klub má i nárok na služební auto a dostává za své členy peníze na činnost.

LUKÁŠ DOLANSKÝ

obsah | Slovenská republika