Zájem o Evrópsky parlament u poslancov SR rastie

Záujemcov o výnosné a pohodlné kreslá v Európskom parlamente bude na Slovensku dosť. Ochotu uchádzať sa o post europoslanca s mesačným platom skoro 15000 eur (vyše 600-tisíc korún) už avizovalo niekoľko politikov. Napríklad poslankyňa za HZDS Oľga Keltošová.

"Mala by som záujem v roku 2004 kandidovať do Európskeho parlamentu, kde by som mohla využiť nielen svoje skúsenosti, ale aj odborné vedomosti, jazykové znalosti a kontakty v zahraničí, ktoré mám." "Mám taký sen - byť poslancom Európskeho parlamentu," priznal sa pred časom SME aj viceprezident odborov a člen SDĽ Igor Lenský. Europoslancom by chcel byť aj Jozef Banáš z ANO. Podľa Daniela Lipšica z KDH zatiaľ záujem nikto z ich strany neprejavil. "Je to velmi predčasné," povedal.

Medzi luďmi, zaoberajúcim sa integráciou, sa však potichu hovorí o podpredsedovi KDH Jánovi Figeľovi ako o možnom slovenskom komisárovi. Trinástich poslancov Európskeho parlamentu by mali po našom vstupe voliť priamo vo voThách občania. Naša ústava sa postavením poslanca Európskeho parlamentu ešte nezaoberá. Ak by aj po našom vstupe platila v súčasnej podobe, mohol by byť poslanec národného parlamentu zároveň poslancom aj európskeho. V Európe sa stáva, že politické strany práve do Európskeho parlamentu odložia "nepohodlných"alebo "zaslúžilých" politikov. Vstup Slovenska do Európskej únie prinesie šancu na prácu aj stovkám ďalších ľudí. V tomto prípade je však otázkou, či ich máme. Už dnes nás únia pravidelne kritizuje za nedostatok ľudí, ktorí by pracovali na programoch a projektoch európskej integrácie. Navyše, ak veľa schopných ľudí odíde, môže nám to narobiť problémy doma.

"Hlásiť sa budú najmä tí, ktorí dnes pracujú v sekciách integrácie, na európskych projektoch. Budú mať veľkú šancu tieto miesta získať. Môže sa stať, že tu doma nám to padne," hovorí Patrik Zoltvány z personálnej agentúry Amrop Jenewein. S podobným problémom bojuje dodnes napríklad Rakúsko. Motivácia získať miesto však budeurčite silná. Na najnižšej úrovni v byrokratickom aparáte Európskej komisie je nástupný plat 3500 eur (takmer 150000 korún).

BARBORA TANCEROVÁ, SME

obsah | Slovenská republika