Vodcu Slovenskej pospolitosti zatkli

Polícia v nedeľu v Černovej zadržala vodcu Slovenskej pospolitosti Mariana Kotlebu, ktorý je podozrivý zo spáchania trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. Dopustiť sa ho mal počas sobotňajšieho zhromaždenia Slovenskej pospolitosti pred pamätníkom Ľudovíta Štúra v Modre. Súhlas s jeho zadržaním udelil okresný prokurátor Bratislava III.

Dve ženy, ktoré policajti zadržali v sobotu v Modre, už vyšetrovateľ obvinil z trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. Stíhaní sú na slobode, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR Silvia Miháliková.

Zhromaždenie Slovenskej pospolitosti v Modre v sobotu obuškami rozohnala polícia. Na zásahu proti približne 200 manifestujúcim sa podieľalo niekoľko desiatok policajtov, ťažkoodenci, príslušníci jazdeckej aj kynologickej polície. Incident sa začal krátko po tom, čo sa niektorí aktivisti Slovenskej pospolitosti snažili roznášať medzi prizerajúcich sa účastníkov letáky a propagačné materiály.

Podľa polície v týchto letákoch malo ísť o šírenie antisemitských a xenofóbnych nálad, otvorené odmietanie režimu parlamentnej demokracie a spochybňovanie základných ústavných práv určitých skupín obyvateľov. To bol dôvod na rozpustenie zhromaždenia. Slovenská pospolitosť mala v sobotu zhromaždenie v Černovej a popoludní bude v Prešove.

TASR

obsah | Slovenská republika