Obchod s "bielym mäsom" na Slovensku

Tento rok policajti odhalili tri organizované skupiny zaoberajúce sa obchodovaním s ľuďmi a kupliarstvom.

Určite ste si neraz všimli inzeráty sľubujúce prácu čašníčky, tanečnice či pomocnej sily v kuchyni niekde v zahraničí. Lákajú zaujímavými zárobkami a šancou naučiť sa jazyk priamo v domovskej krajine. Lenže pozor: za mnohými ponukami sa skrýva tretí najvýnosnejší nelegálny obchod na svete - obchod s "bielym mäsom". Viac ako s ľuďmi sa oplatí obchodovať už iba s drogami a so zbraňami. "Myslela som si, že mne sa to nikdy nemôže stať. Prešla som peklom a i po roku ma prenasledujú hrôzostrašné sny," spomína mladá žena - hovorme jej Petra - z východného Slovenska, ktorá na svoj "pracovný pobyt" v Španielsku nepochybne do smrti nezabudne.

Naletela na sladké reči: Všetko sa začalo idylicky. Šarmantný muž na diskotéke jej očarujúco dvoril. Po krátkej známosti jej ponúkol prácu v slnečnom Španielsku, a keďže dva roky po maturite nenašla uplatnenie podľa svojho gusta, ponuku ochotne prijala. Práca čašníčky v nočnom klube medzi mladými ľuďmi sa jej pozdávala. Navyše, jej nový priateľ tam mal byť s ňou. "Pôsobil tak slušne a presvedčivo!" hovorí a krúti hlavou nad svojou hlúpou dôverčivosťou.

Hneď po príchode do Španielska sa správanie Petrinho známeho zmenilo. "Je to kvôli tvojej bezpečnosti," zdôvodňoval jej odobranie dokladov - vraj aby jej ich niekto neukradol. Namiesto slušného ubytovania sa jej ušla izba v starom dome, ktorý pôsobil na Petru priam odpudzujúco. "Na druhý deň môjho pobytu v tejto cudzej krajine nikdy nezabudnem. Bola som zavretá v špinavej izbe, keď zrazu prišiel Richard a šokoval ma vyhlásením, že toto bude moje pracovisko. Vraj je to pre mňa výhodné, že nebudem musieť nikam dochádzať a zákazníci prídu za mnou sami," opisuje svoju situáciu Petra. To už jej bolo jasné, do akej kaše sa dostala. Vidina barmanky v príjemnom podniku odplávala. Má robiť kurvu! No najhoršia nočná mora prišla s prvým zákazníkom. "Dievčatá ako som ja, ktoré by za žiadnu cenu nechceli pracovať ako prostitútky, často využívajú na sadomasochistické praktiky. Vedia, že svoj strach, hnus a bolesť nehráme," dozvedáme sa z úst mladej ženy, ktorá mala vo svojom nešťastí aj kúsok šťastia. Po niekoľkých týždňoch sa jej vďaka šoférovi, ktorý jej nosil jedlo, napokon podarilo ujsť.

Obchoduje sa aj s dobrovoľnými prostitútkami: "Väčšina prípadov má rovnaký mechanizmus. Ženy lákajú na prácu do zahraničia za výhodných platových podmienok - a potom musia vykonávať prostitúciu, buď v erotických podnikoch, alebo na ulici, a odovzdávať celý zárobok," hovorí prvý viceprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak. Tie, ktoré odmietli, s použitím psychického násilia na prostitúciu prinútili.

No nie vo všetkých prípadoch dievčatá naleteli na prácu čašníčky. Mnohé na prostitúciu priamo nahovorili a vykonávali ju dobrovoľne. Lenže na obchod s ľuďmi doplácajú aj takéto ženy. Vycestujú síce kvôli lepšiemu "ohodnoteniu" svojho remesla, ale organizovaná skupina ich núti pracovať neraz len za trochu stravy. Vo väčšine prípadov obchodovania s ľuďmi ide o ženy od 16 do 24 rokov. Členovia organizovaných skupín si vždy vyberú mladé, dobre vyzerajúce dievčatá, ktoré očividne pochádzajú zo zlých sociálnych pomerov. Často skončili strednú školu či učňovku a chcú sa dostať preč z oblasti, v ktorej je nedostatok pracovných príležitostí. Pracovníci Úradu organizovanej trestnej činnosti Správy kriminálnej a finančnej polície Prezídia Policajného zboru odhalili tento rok až tri organizované skupiny zaoberajúce sa obchodovaním s ľuďmi a kupliarstvom.

Slovinskí a slovenskí priekupníci: "Jedna z odhalených oganizovaných skupín pozostávala z občanov Slovenskej republiky a zo štátnych príslušníkov Slovinska. Zakladateľom a hlavným organizátorom bol 49-ročný Slovinec. Jeho brat s ďalšími príbuznými vlastnil niekoľko erotických podnikov na území Slovinska," informoval nás policajný zdroj. Slováci z tejto skupiny mali rozdelené úlohy, jednotliví členovia pracovali formou dobre organizovanej pyramídy. Jedna časť mala za úlohu výber a nahováranie žien na prácu v zahraničí, ďalšia zabezpečovala ich vývoz a dovoz do Slovinskej republiky, iná ženy strážila a dohliadala na výkon prostitúcie. Ženy vyvážali na osobných autách a únik z krajiny, kde pracovali, bol takmer nemožný, pretože boli pod stálym dohľadom. Pracovať začínali od deviatej hodiny a podľa želania zákazníkov poskytovali erotické služby, za ktoré dostali približne tretinu sumy, ktorú zákazník zaplatil.

Organizovaná skupina pôsobila týmto spôsobom od roku 2000. Polícii sa podarilo zdokumentovať za toto obdobie až šesťdesiat žien, ktoré boli "vyvezené" do Slovinska na prostitúciu.

Šéfka rozhodovala o výške zárobkov: Pozrime sa ešte na jednu podobnú skupinu - na jej čele stála, paradoxne, 53-ročná žena. Polícia zdokumentovala jej činnosť od roku 1999. Členovia tohto gangu mali zabezpečiť ženy zo Slovenska na prostitúciu v Nemecku, vo Francúzsku, Švajčiarsku a v Rakúsku. Viaceré z nich do prostitúcie nútili surovými bitkami. Zisky z tejto činnosti odvádzali hlavnej organizátorke. Tá potom rozhodovala o čiastke, ktorú dostali jej "podriadené". Samozrejme, išlo len o nepatrnú sumu, sotva stačila na jedlo a cigarety. Ženám, ktoré po policajných záťahoch za vykonávanie prostitúcie a nelegálny pobyt v krajine vyhostili a zakázali im pobyt, členovia skupiny zabezpečovali falošné pasy, aby sa mohli znovu vrátiť k prostitúcii do štátu, do ktorého mali vstup zakázaný. Podľa našich informácií pre skupinu pracovalo asi šesťdesiat žien.

S čím zápasí polícia: Policajné orgány to s odhaľovaním a zdokumentovaním trestnej činnosti obchodu s ľuďmi nemajú ľahké. Výpovede poškodených žien môžu byť nezriedka jediným dôkazom, lenže práve ony sa boja oznámiť polícii, že sa stali obeťou obchodovania. Najčastejšie zo strachu pred fyzickým násilím od svojich pasákov, z obavy o povesť v meste, kde žijú, občas aj preto, že nechcú prísť o zárobok. Ak sa obete aj rozhodnú prípad oznámiť, nastávajú ďalšie problémy. Najmä keď podozrivých stíhajú na slobode: vtedy môže dochádzať k zastrašovaniu, vyhrážaniu a vydieraniu. Nečudo, že obete potom pôvodné oznámenie odvolajú. V odôvodnených prípadoch za dodržania presne stanovených podmienok možno obeti poskytnúť policajnú ochranu v zmysle zákona o ochrane svedkov. Vykonáva ju špeciálna policajná jednotka, ktorá zabezpečuje ochranu tých svedkov, ktorí boli do programu zaradení.

Nedobrovoľné prostitútky sa obávajú, že aj ony budú trestne stíhané. "Práve týmto argumentom páchatelia často zastrašujú svoje obete. Je to nezmysel," vyvracia obavy prvý viceprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak a dodáva: "Ak sa žena stane obeťou tejto trestnej činnosti, hľadí sa na ňu ako na poškodenú, a nie ako na zločinca."

MONIKA MIKULCOVÁ, PLUS 7 DNÍ

obsah | Slovenská republika