Preferencie strán sa neočakávane zmenili

Prieskumy verejnej mienky boli niekoľko rokov mimoriadne nudným čítaním. Mesiac čo mesiac hlásili, že HZDS podporuje 25 až 30 percent voličov, čo ho kvalifikuje na suverénneho víťaza parlamentných volieb. Niekoľko týždňov pred voľbami sa však situácia zmenila. Preferencie iných politických strán síce rapídne nestúpli, ale klesla popularita hnutia Vladimíra Mečiara. Súvisí to aj so vznikom Hnutia za demokraciu (HZD), do ktorého zjavne prešla časť voličov HZDS.

Pokles preferencií HZDS pod dvadsať percent potvrdila väčšina agentúr, čo zneisťuje politikov aj voličov HZDS a posilňuje sebavedomie ostatných politických strán. Hnutie už nie je hegemónom. Jeho preferencie a preferencie Smeru Roberta Fica sa vyrovnali. Preferencie HZDS sa v posledných dňoch pohybujú medzi 16 až necelými 19 percentami a so Smerom sympatizuje od 15 do 18 percent voličov. Tento trend je neočakávaným zvratom vrcholiacej volebnej kampane.

Podstatnou mierou k tomu prispelo HZD, ktoré dokázalo mediálne umne "predať" odchod svojich lídrov z HZDS. Každý prieskum po založení HZD potvrdzoval, že ho podporuje viac ako 5 percent voličov. Je preto veľmi pravdepodobné, že HZD vstúpi do parlamentu. Istú účasť v parlamente má aj SMK, ktorá na seba viaže voličov maďarskej národnosti. Jej preferencie už niekoľko rokov kolíšu medzi 10 až 12 percentami.

Na približne rovnakej úrovni sa dlhodobo pohybujú preferencie SDKÚ a ANO. Únia a aliancia majú potenciál od 7 do 10 percent. Preferencie KDH sa po dočasnom prepade po konfliktoch medzi kresťanskými demokratmi s premiérom Mikulášom Dzurindom v súčasnosti už stabilne pohybujú nad prahom zvoliteľnosti do parlamentu. KDH má momentálne voličský potenciál do 8 percent. Prieskumy verejnej mienky už dlhé mesiace potvrdzujú, že päťpercentný prah neprekročí SDĽ. Rovnaký osud prieskumy predpovedajú aj SDA, ktorá vznikla ako protest proti SDĽ. Otázna je aj parlamentná budúcnosť SNS a ešte menej je pravdepodobné, že sa nad 5 percent vyšplhá PSNS. Blízko hranice zvoliteľnosti sa pohybuje aj KSS. S jej vstupom do parlamentu ráta málokto, môže sa však stať prekvapením týchto volieb.

PETER TÓTH

obsah | Slovenská republika