Polícia rozbila najväčší gang prevádzačov

Polícia v utorok rozbila pri historicky najväčšej razii najpočetnejší 24-členný čínsko-vietnamsko-slovenský gang prevádzačov zo západného a stredného Slovenska.

Za odmenu až 3500 amerických dolárov prevádzali Číňanov cez Ukrajinu na Slovensko a následne cez schengenskú hranicu do Talianska.

Pri akcii viac ako 200 policajtov zadržalo 18 členov skupiny, ďalšieho páchateľa zaistili rakúske orgány už 6. februára. "V policajných rukách sa ocitol aj čínsky šéf gangu Wen Z., ktorý má trvalý pobyt v Martine," informoval dnes novinárov minister vnútra Vladimír Palko. Okrem neho polícia zadržala 15 Slovákov, ďalšieho Číňana a Vietnamca.

"Do Rakúska prepravovali nelegálnych migrantov v nákladnom aute cez hraničný priechod Jarovce a pomocou člnu cez rieku Moravu medzi obcami Vysoká pri Morave a Marchegg," spresnil policajný prezident Anton Kulich. Podľa jeho slov si mohli počas pôsobenia zarobiť viac ako 2,5 milióna korún, ktoré im chodili na účty vo dvoch bankách.

Polícia pri razii zadržala aj 32 migrantov ukrytých v jednom z domov. Zaistila taktiež rôzne telekomunikačné a optické prostriedky, šesť áut rôznych značiek, dva počítače s dokumentáciou, bankové výpisy a hotovosť 60-tisíc korún a dvetisíc dolárov.

Vyšetrovateľ ich obvinil z trestného činu nedovoleného prekračovania štátnej hranice a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Štyria by mali byť stíhaní na slobode, ostatní si počkajú na verdikt vo väzbe. V prípade uznania viny súdom im hrozí trest odňatia slobody až na 12 rokov.

Podľa Palka sa skupina vyznačovala "vysokým stupňom deľby práce", ale ani to páchateľom nepomohlo, pretože pri "veľmi úspešnej policajnej akcii sa ukázala vysoká organizovanosť jednotlivých zložiek". V SR pôsobí podľa ministra ešte "niekoľko takých skupín", ale posledný záťah rozbil čo do počtu doteraz najväčšiu. Polícia využila pri akcii, ktorú plánovala už od polovice minulého roka, aj inštitút agenta.

"Počas minulého roka polícia stíhala 205 prevádzačov. Od začiatku tohto roka je to už 48," zdôraznil minister. Odhaduje, že ročne prejde cez slovenské hranice 30- až 40-tisíc nelegálnych migrantov. "Veľkú časť zadržíme," dodal Palko.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika