Prezident robí reklamu súkromným firmám

V jednom z najväčších bratislavských nákupných centier je vystavené pretekárske auto s menom prezidenta Ivana Gašparoviča. Na aute je aj prezidentská štandarda a reklamy.

Podľa Pavla Nechalu z Transparency International takáto forma propagácie nie je v súlade so zákonom. "Podľa mňa ide o porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov a mal by začať konať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií."

Politológ Grigorij Mesežnikov si myslí, že je to "veľmi neštandardné". Okrem úvah o porušení zákona považuje umiestnenie prezidentskej štandardy a reklám na pretekárske auto "do istej miery za znehodnotenie symbolov slovenskej štátnosti".

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa prípadom ešte nezaoberal, pretože nedostal písomný podnet, povedal jeho člen Dušan Čaplovič zo Smeru. Aj on si myslí, "že by prezidentská štandarda nemala byť kdekoľvek", a jej umiestnenie na pretekárske auto považuje za absurdné.

"My o tej výstave vieme len toľko, že ide o vozidlo, ktorým prezident zvykne pretekať," povedal Gašparovičov hovorca Marek Trubač. Označenie auta prezidentskou štandardou podľa neho hlave štátu neprekáža. Podľa Trubača je všetko v súlade so zákonom. Ten vraj totiž hlave štátu nebráni, aby sa jeho meno alebo podobizeň objavili ako propagácia firmy, pokiaľ z toho nemá výhody a propaguje kultúru, umenie, šport alebo charitatívnu činnosť. V tomto prípade ide podľa Trubača o propagáciu športu.

V ústavnom zákone o nezlučiteľnosti funkcií sa píše, že zákaz neplatí iba ak ide "preukázateľne o bezplatnú reklamu s charitatívnym alebo iným obdobným účelom". Propagácia športu sa v ňom nespomína. "Vie o tom, bez toho by sme si to nedovolili," odpovedal šéf tímu Presskam Viliam Liedl, ktorému auto patrí, na otázku, či Gašparovič vie o vystavení auta.

(knm), SME

obsah | Slovenská republika