Poslancov už môžu stíhať aj za alkohol za volantom

Poslancov už môžu stíhať aj za požitie alkoholu za volantom alebo za dopravné priestupky. Rozhodol o tom prezident Policajného zboru SR Anton Kulich, ktorý od 13. marca zrušil časť nariadenia, na základe ktorého polícia zákonodarcov za tieto priestupky netrestala.

Potvrdil to hovorca Prezídia PZ SR Martin Korch. Kulich tak vyhovel námietke generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý namietal túto časť nariadenia. "Pokiaľ poslanci spáchajú nejaký priestupok a konanie sa posúdi ako priestupok, tak policajti budú môcť konať," doplnil Korch.

Ústavnoprávny výbor NR SR dnes odsúhlasil spoločné správy k novelám Ústavy SR a zákona o priestupkoch, ktoré riešia práve poslaneckú imunitu. Ak ich snemovňa definitívne na 60. schôdzi schváli a následne podpíše prezident, začnú platiť 1. mája.

Podpredseda výboru Peter Miššík (SDKÚ-DS) uviedol, že hlasovanie bolo jednomyseľné v prospech oboch návrhov noviel. Nateraz si však netrúfa odhadnúť, či obe zmeny poslanci schvália aj v pléne.

NR SR postúpila 1. februára do druhého čítania obe spomínané novely. Podľa ich znenia by sa na poslancov nemala vzťahovať imunita, ak sa dopustia priestupku pod vplyvom alkoholických nápojov alebo iných návykových látok. Názory na poslaneckú imunitu pri priestupkoch sa však rôznia. Podľa niektorých sa práve novelami zavedie priestupková imunita, keďže doteraz ju zákon poslancom explicitne nezaručuje. Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic a generálny prokurátor Dobroslav Trnka zhodne tvrdia, že poslanci podľa zákona imunitu za priestupky nemajú.

Naposledy polícia pristihla pri dopravnom priestupku poslanca Jána Cupera (ĽS-HZDS), ktorý 13. novembra 2005 spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. Polícia mu v krvi namerala viac ako dve promile alkoholu. Cupera chráni poslanecká imunita, takže za priestupok ho nemohli postihnúť.

TASR

obsah | Slovenská republika