Negatívne hodnotenie SR v oblasti ochrany prírody

Slovenska vláda nedostatočne navrhla územia pre ochranu šiestich druhov rastlín, 17 druhov živočíchov a 17 typov biotopov a musí ich doplniť do národného zoznamu území európskeho významu Natura 2000. Konštatuje to Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre životné prostredie vo svojom prvom hodnotení Slovenska.

Ako agentúru SITA informoval Peter Straka z DAPHNE - Inštitút aplikovanej ekológie, za tento stav je zodpovedné Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré zabezpečovalo a vedome predkladalo takéto neúplné zoznamy. Pôvodný odborný návrh, na ktorom sa podieľali aj početné externé odborné organizácie, bol pred schvaľovaním vlády SR značne zredukovaný. Dodáva, že je "dôležité, akým spôsobom týmto územiam zabezpečíme patričnú ochranu, a tým sa vyhneme následným kritickým hodnoteniam alebo až tvrdým konzekvenciám vyplývajúcim z neplnenia záväzkov členskej krajiny EÚ".

EK uskutočnila 30. a 31. mája tohto roku prvé oficiálne hodnotenie v plnení si záväzkov v ochrane prírody troch nových členských štátov - Poľska, Slovenska a Slovinska. Na hodnotenie si pozvala expertov z vlády, mimovládnych organizácií, ako aj nezávislých odborníkov. Okrem zástupcov komisie sa hodnotenia zúčastnili aj jej experti, ktorí hodnotili a porovnávali aj iné krajiny EÚ.

SME

obsah | Slovenská republika