Vo Svidníku sa uskutočnila medzinárodná súťaž v prvej pomoci

Rakúske družstvo číslo 1 sa stalo víťazom 18. ročníka súťaže Priehliadka prvej pomoci v Európe, ktorý sa dnes skončil vo Svidníku.

Druhé miesto získalo družstvo z Írska a na treťom mieste skončil rakúsky tím číslo 2. Porota, ktorá hodnotila takmer 200 súťažicich, bilancovala celú súťaž vysoko pozitívne. Vyzdvihla potrebu ľudí, ktorí prvú pomoc poskytujú. "Považujem súťaže dobrovoľníkov za nesmierne dôležité, lebo v prvej fáze, kým sa do tých osem až desať minút dostane špeciálny zdravotný personál k pacientovi, dobrovoľník mu dokáže zachrániť život. Práve preto si myslím, že týchto súťaží nikdy nie je dosť," uviedla dnes pre TASR prezidentka súťaže Hana Zelenková. Dodala, že do kraja pod Duklou vďaka súťaži zavítalo asi 900 súťažiacich a sprievodných hostí z celej Európy, podieľalo sa na nej viac ako 200 dobrovoľníkov, figuranti, hostesky, skauti, maskéri a pod.

Súťaž bola vrcholným podujatím družstiev národných spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktoré si zmerali svoje sily. Jednotlivé družstvá praktikovali rôzne typy ošetrenia pri simulovaných situáciách. Išlo o osem stanovíšť s rôznymi typmi poranení od rezného, bodného, utopenie, predávkovanie drogami a pod. Súťažiaci sa na trase dlhej 5 kilometrov dorozumievali výlučne len v anglickom jazyku.

"Cieľom prehliadky bolo ponúknuť možnosti vzájomnej výmeny informácií, skúseností a porovnania metód a štandardov v poskytovaní prvej pomoci zúčastnených tímov z európskych krajín," povedala Zelenková. Doplnila, že práve svidnícky tím získal vlani na rovnomennej súťaži v Rakúsku skvelé piate miesto v rámci Európy. Na budúci rok sa súťaž FACE uskutoční v Taliansku.

Pre účastníkov FACE 2005 bol pripravený bohatý kultúrny program, ktorý prezentoval nielen prihraničný kraj, ale celé Slovensko.

Záštitu nad FACE 2005 prevzal prezident SR Ivan Gašparovič. Na príprave podujatia participovala svidnícka, stropkovská a giraltovská samospráva, poslanci NR SR a Prešovského samosprávneho kraja, pracovníci Slovenského červeného kríža, skauti, vyše 300 dobrovoľníkov a pod.

SME

obsah | Slovenská republika