Slovenskí politici o eurohlasovaní

Víkendové hlasovanie na Slovensku bolo už v poradí piatym v sérii deviatich tohtoročných v kandidátskych krajinách. Po decembrovom summite v Kodani, kde boli desiati kandidáti pozvaní do spoločnosti západoeurópskych demokracií, ich čakala na vnútropolitických scénach etapa schvaľovania.

Ako prví hlasovali začiatkom marca Malťania. Z tristotisíc oprávnených voličov sa referenda zúčastnilo viac ako 90 percent. Vyššiu účasť očakávať inde je nepravdepodobné. V Českej republike sa referendum bude konať o mesiac. Na rozdiel od Slovenska nemajú západní susedia stanovené kvórum na povinnú minimálnu účasť. Pätdesiatpercentná účasť by bola pravdepodobne nesplniteľnou podmienkou. Jediným kritériom úspešnosti referenda bude v Česku pomer odovzdaných hlasov za a proti. Keby sa väčšina vyslovila proti, ďalšie hlasovanie by sa mohlo uskutočniť najskôr o dva roky.

Pri poslednom rozširovaní EÚ v roku 1994 vstúpili Rakúšania (za hlasovalo 66,4 %), Fíni (57) a Švédi (51,8). Bohatí Nóri vtedy úniu už druhýkrát odmietli (47,8).

RUDOLF SCHUSTER (prezident SR) - Výsledok je dobrý, ale všetci sme rátali s vyššou účasťou. Nastal čas analyzovať situáciu. Nie pre stínanie hláv, ale pre poučenie.

MIKULÁŠ DZURINDA (predseda vlády a SDKÚ) - Rozhodla zodpovednosť občanov. Vždy som sa spoliehal na to, že keď ide do tuhého, ľudia vedia, kde je pravda, kde je podstata.

PAVOL HRUŠOVSKÝ (predseda NR SR a KDH) - Občania sa rozhodli, že chcú vstúpiť do EÚ. Budúcnosť našej krajiny dostala nový rozmer, hoci 52,15 % je menej, ako si mnohí želali.

BÉLA BUGÁR (SMK) - S výsledkom som spokojný. S nízkou účasťou však nie, pretože som očakával 60 percent. Ale v Maďarsku bola kampaň oveľa masívnejšia a nedosiahli ani toľko ako my.

PAVOL RUSKO (ANO) - Bol to úspech so šťastím. Všetci, ktorí prišli a povedali nie, paradoxne pomohli Slovensku do Európskej únie. Bez nich by bolo referendum neplatné.

VLADIMÍR MEČIAR (HZDS) - Za úspech považujem platnosť referenda, percentá navyše sú vyjadrením miery dôvery. Za nízku účasť nenesie zodpovednosť Pál Csáky. Je len členom vlády zodpovedným za kampaň.

MONIKA BEŇOVÁ (Smer) - Treba Slovákom poďakovať, že napriek celkovej predreferendovej kampani prišli hlasovať. Je to dôležitý krok na našej integračnej ceste do únie.

VOTECH TKÁČ (KNP) - Vítame výsledky referenda. Na druhej strane už v tomto okamihu vzniká potreba zodpovednosti každého občana, inštitúcie a politickej strany.

IVAN HOPTA (KSS) - Výsledok musí byť sklamaním pre vládnu koalíciu aj pre niektoré opozičné strany. Vstup do EÚ podporila menej ako polovica oprávnených voličov.

(bor, kgm), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika