Mráz drví Slovensko

Až sa zuby drkocú! Slovensko zasiahla pravá ruská zima! Najchladnejšie bolo v Liesku na severnej Orave. Prízemná teplota tu včera klesla na -31,4 °C. A v Košiciach padol teplotný rekord. Za posledných 55 rokov namerali v metropole východu najchladnejší deň -19,2 °C.

Mráz si aj naďalej na nás zuby brúsi a meteorológovia varujú: prídu aj tuhšie mrazy! Dnes by dokonca mali padnúť aj teplotné rekordy! Mrazivé teploty znásobuje silný vietor. V Bratislave ráno zamrzlo 40 autobusov! Niektoré spoje meškali až štyridsať minút. Najkritickejšia situácia bola v Petržalke. "Vynechali dva autobusy linky číslo 80 a dva linky číslo 88. Do ďalšieho spoja som sa nenatlačil," povedal Ladislav Kerečkéš (47). Podľa riaditeľa autobusovej divízie DPB Karola Kállaya mrazivé ráno "neprežili" najmä staré ikarusy. Zamŕzala nafta vo filtroch a vzduchotechnika. Do autobusov začali preto tankovať naftu s nižším bodom tuhnutia ako je - 20 oC. Mnohé z diaľkových autobusov, ktoré sa v skorých ranných hodinách vydali do hlavného mesta, tam vôbec nedorazili. Autobus - ktorý vyrazil o 3 . 50 hod . z Topoľčian do Bratislavy - stál ešte o 11. hod. na ceste za Trnavou. Takmer tri hodiny trvalo, kým pre premrznutých cestujúcich prišiel náhradný spoj.

V Košiciach včera padol päťdesiatpäťročný teplotný rekord. Teplota klesla na -19,2 oC. Do ulíc ráno nevyšlo 28 autobusov, ktorým zamrzla nafta. Meškali aj vlaky a 35 bezdomovcov prespalo pri teplých radiátoroch na železničnej stanici. Cestári v okolí Košíc odstraňovali snehové jazyky. Hasičov zavolali k odtrhnutej plechovej streche rodinného domu, ktorá nevydržala silný nápor vetra. Poriadna "kosa" bola aj pod Tatrami. Padol tu denný teplotný rekord z roku 1952 (-22 oC). Ortuť teplomera v noci klesla až na - 25,7 oC. Meškali autobusy, aj vlaky. V Žilinskom kraji silný vietor a snehové jazyky skomplikovali vodičom život. V Zliechove zostalo šesť áut zaviatych na ceste. Sedem autobusov v oblasti Turca bolo zaviatych snehom. V Michalovskom a Trebišovskom okrese nízke teploty znásoboval najmä silný nárazový vietor. Ten nafúkaval sneh a zeminu z polí na cesty. Napríklad do dediny Oborín sa dalo dostať len s problémami. Podobná situácia bola aj medzi Malčicami a Hradišskou Moľvou či Pustým Čemerným a Vôľou.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika