Obvinenia voči SIS znepokojujú aj Robertsona

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie George Robertson dnes v Bratislave potvrdí pozvanie Slovenska do NATO a uzavrie tak prvé prístupové kolo. Minister zahraničných vecí Eduard Kukan Robertsonovi odovzdá list, v ktorom Slovensko prijíma ponuku na členstvo a potvrdzuje ochotu plniť záväzky.

George Robertson však zároven vyhlásil, že ak by boli pravdivé obvinenia britského magazínu Jane's Intelligence Digest voči SIS pravdivé, bolo by to hanebné a znepokujúce. "Bolo by to niečo, čo by vyvolalo veľké obavy a znepokojenie vo chvíli vstupu Slovenska do NATO," dodal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie. Pripomeňme, že spomínaný britský časopis zverejnil v uplynulých týždňoch dva články o SIS - okrem iného sa v nich objavili informácie, že SIS údajne obchoduje so zbraňami, má diskreditačné materiály na premiéra Mikuláša Dzurindu a lobuje za odstavenie súčasného šéfa NBÚ Jána Mojžiša. SIS všetky tieto informácie dementovala. Na slovenskej koaličnej scéne sa aj cez víkend diskutovalo o výmene súčasného riaditeľa tajnej služby Vladimíra Mitra. KDH naďalej trvá na jeho odvolaní z funkcie. Kresťanskí demokrati uvádzajú jediný dôvod: dosadenie bývalého novinára Petra Tótha, ktorý je obvinený z útoku na štátny orgán, za šéfa kontraroviedky SIS. "Na riaditeľovi tajnej služby nemôže byť nijaký tieň podozrenia, že tutle nejakú činnosť, ktorá je nezlučiteľná s prácou tajnej služby," zdôraznil v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 Vladimír Palko. Tvrdí, že KDH si nerobí žiadne nároky na Mitrovho nástupcu. "Keby však všetci boli v úzkych a nemali by kandidáta, tak potom vieme dať dobré nárvhy," dodal minister vnútra V. Palko.

Na nástupcovi však koalícia zatiaľ nie je dohodnutá. Z tohto dôvodu ANO Mitrovo odvolanie zatiaľ nepodporuje. Republiková rada ANO v sobotu zaviazala svojich ministrov, aby pri prerokovávaní návrhu KDH vo vláde nehlasovali za odvolanie V. Mitra, kým nebude známe, kto ho nahradí.

Zdržanlivá je aj SDKÚ, ktorá žiada viac faktov a argumentov. "Chceme ich vyhodnotiť a ak sa ukážu tieto obvinenia pravdivé, potom treba z toho vyvodzovať dôsledky," povedal v STV podpredseda SDKÚ a vlády Ivan Mikloš. A má byť Mitro odvolaný, aj podľa SDKÚ treba potom urýchlene rokovať o jeho nástupcovi. Návrh KDH tak zatiaľ otvorene podporuje iba SMK. Jej postoj potvrdil líder strany Béla Bugár aj po sobotňajšom rokovaní Republikovej rady SMK. S požiadavkou (akú tlmočila napríklad ANO), aby sa s odvolaním V. Mitra počkalo až do vyšetrenia tzv. odpočúvacích káuz, SMK nesúhlasí. Tvrdí, že problém šéfa SIS nie je možné odkladať.

(mp), JÁN BORČIN

obsah | Slovenská republika