Vláda nedá rodičom rovnako

Pri vyplácaní rodičovského príspevku ľuďom, ktorí sa starajú o malé deti, chce štát opäť robiť rozdiely. Chystá sa totiž finančne viac podporovať tých, čo zostávajú s dieťaťom doma a, naopak, nepridávať tým, ktorí popri starostlivosti o dieťa aj pracujú. Takáto úprava tu platila do júla 2005 a podľa viacerých odborníkov bola nespravodlivá voči rodičom, ktorí sa z materskej skôr vrátili do zamestnania. Podľa dnešných predpisov štát vypláca každému, kto sa stará o malé dieťa a nedá ho do škôlky, rodičovský príspevok 4 440 korún. A to bez ohľadu na to, či pracuje, alebo nie.

Ficova vláda chce zmenu týchto pravidiel, hoci to nemá v programovom vyhlásení. Vo vládnom programe sa zaviazala len zvyšovať rodičovský príspevok na primeranú úroveň a zabezpečiť, aby ho získali aj pracujúci rodičia, ktorí dajú deti do škôlky. Zámer zvýšiť príspevok len pre časť rodičov, teda pre tých, čo sú doma, ohlásila ministerka práce Viera Tomanová (Smer) až v pondelok. "Predpokladáme zvýšenie rodičovského príspevku pre tých rodičov, ktorí sa riadne, celodenne starajú o svoje dieťa," uviedla Tomanová. Nové pravidlá by mali platiť od septembra budúceho roka, pričom sa zatiaľ hovorí o nízkej sume - 4 800 korún.

Podľa Tomanovej poradcu Róberta Madeja takéto riešenie Smer presadzoval, ešte keď bol v opozícii a nejde o odklon od vládneho programu. "Programové vyhlásenie vlády je len základný dokument, konkrétnosti už dolaďujú jednotlivé ministerstvá," vysvetlil. "Chceme výrazne zvyšovať rodičovský príspevok tým, ktorí to potrebujú, teda keď je to ich jediný zdroj príjmu," dodal Madej. Ako príklad uviedol osamelé matky. Úpravu, aby vyšší príspevok dostávali rodičia, ktorí sa starajú o deti, sa v minulom volebnom období neúspešne snažilo presadiť aj KDH.

Bývalá ministerka práce Iveta Radičová (SDKÚ) však obhajuje súčasné rovnaké posudzovanie rodín. Podľa nej by sa nemala robiť deliaca čiara medzi rodičmi s malými deťmi, ktorí sa o ne starajú doma a tými, ktorí začnú pracovať. "Môže to byť nespravodlivé a pre mnohé rodiny to môže byť aj dôvod na výmenu práce za zostatie doma," poznamenala Radičová. Ako dodala, dlhšia materská môže vplývať aj na stratu pozícií rodičov v zamestnaní.

Expertka na rodinnú politiku Erika Kvapilová si myslí, že dohadovanie o výške príspevku nie je to najdôležitejšie. "Namiesto diskusií o príspevku by sa malo rozmýšľať o podpore služieb pre rodiny, aby boli kvalitné a dostupné. O tieto kritériá by sa štát mal starať, pretože služby sú kľúčové," povedala Kvapilová.

Ako chce zlepšiť služby pre rodiny, rezort práce zatiaľ nepovedal. V rodičovskom príspevku však na budúci rok chystá ešte jednu úpravu, a to aby ho dostávali aj rodičia, ktorí sa zamestnajú a dieťa umiestnia do škôlky. Dnes ho získajú len vtedy, ak sa o dieťa stará opatrovateľka, prípadne je v súkromnom centre.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika