Rómovia balia kufre do Anglicka

Po zrušení víz sa mnohé rómske rodiny chystajú opäť vycestovať do Veľkej Británie. ,,Už balia kufre a zrejme vycestujú za príbuznými," hovorí starosta Pavloviec nad Uhom (okres Michalovce) Jozefa Kočan.

V dedine žije takmer dvetisíc Rómov, mnohí z nich už v minulosti praktizovali ,,azylovú turistiku". Podľa starostu je aj momentálne niekoľko desiatok pavlovských Rómov v zahraničí, Anglicko nevynímajúc.

Analytici predpovedajú, že bezvízový styk s Britániou využijú stovky Rómov. Predovšetkým z niektorých regiónov východného Slovenska. Neočakávajú však, že tam požiadajú o politický azyl. V roku 1998 zaviedla Veľká Británia z tohto dôvodu vízovú povinnosť pre Slovákov.

,,Rómovia, ktorí chcú odísť na Britské ostrovy, dobre vedia o sprísnených pravidlách pri udeľovaní azylu, sú informovaní aj o tom, že Británia považuje Slovensko za bezpečnú a demokratickú krajinu, preto zrejme nebudú žiadať o politický azyl," myslí si Martina Jurásková z Inštitútu pre verejné otázky. Táto sociologička zisťovala v rómskych komunitách záujem o migráciu do cudziny a pohnútky, ktoré ľudí k nej vedú.

Do zahraničia odchádzajú vzdelanejší Rómovia. Takých je v Pavlovciach okolo štyristo, nejde totiž o zaostalú osadu..Starosta Kočan nevylučuje, že nadchádzajúcu migračnú vlnu už niekto organizuje. ,,To sa ťažko zisťuje, organizátorov hľadala polícia už pred štyrmi rokmi a nikomu nič nedokázala," pripomína starosta.

Podľa niektorých indícií stáli za predchádzajúcimi migračnými vlnami Rómov aj úžerníci. Odchádzali buď tí, čo rómskym úžerníkom dlhovali peniaze, alebo tí, čo si od nich požičali na cestu a po návrate domov z cudziny im peniaze museli vrátiť aj so 100-percentným úrokom.

Starosta obce Veľká Ida pri Košiciach František Šnír takéto prípady pripúšťa, aj keď ich nevie ničím potvrdiť. Podľa neho si rómske rodiny získavali predtým peniaze na cestu do cudziny predajom bytov. Po návrate domov, neraz nútenom, nemali preto strechu nad hlavou. Aj Šnír tvrdí, že do cudziny odchádzajú najschopnejší. ,,To máte presne tak ako s gadžami, do sveta sa nevyberie zďaleka každý, veď je to veľké riziko a vo svete sa treba vedieť obracať," domnieva sa richtár Veľkej Idy.

Podľa šéfa Rómskeho parlamentu Ladislava Fízika húfnejšie odchody sa začnú až po Vianociach. ,,Aj pre Rómov sú to veľké sviatky, chcú ich stráviť doma." Fízik sa však obáva, že Briti pri kontrole na hraniciach sa zamerajú predovšetkým na Slovákov tmavšej pleti. ,,Len čo zistíme, že šikanujú Rómov, začneme protestovať," zastrája sa prezident Rómskeho parlamentu.

Šéf Rómskej iniciatívy Slovenska Alexander Patkoló sa k tomuto názoru pripája a ešte dodáva: ,,Nebudeme nikoho vyzývať, aby do Británie necestoval, ani ho usmerňovať, aby nežiadal o azyl, tunajšia vláda sa správa k Rómom macošsky, prečo by sme tu zostávali?"

Britský veľvyslanec na Slovensku Ric Todd už vyslovil nádej, že ,,časť Slovákov" sa nepokúsi opätovne zneužívať azylový systém pre peniaze. Fízik chce veľvyslanca požiadať, aby si všimol, akú smiešnu sumu vyčlenila slovenská vláda v rozpočte na budúci rok na riešenie rómskych problémov.

VLADIMÍR JANCURA, PRAVDA

obsah | Slovenská republika