SR buduje s pomocí EU kanalizaci v romských osadách

Slovenská vláda v pátek rozhodla o výstavbě infrastruktury ve 29 romských obcích ve střední a východní části země. Podle vicepremiéra pro menšinové otázky Pála Csákyho se vybudují především kanalizace, čističky odpadových vod, chodníky, silnice, rozvody elektřiny a veřejné osvětlení. Peníze na akce přišly i z Evropské unie.

Projekt se začal rýsovat po návštěvě evropského komisaře Güntera Verheugena na východě země v roce 2001. Financuje se jak ze státního rozpočtu, tak z unijních fondů. Zhruba polovinu z celkové částky 670 miliónů Sk zaplatila vláda a zbývající část se čerpala z fondu Phare.

Na některých místech hlásí dokonce úřady dokončení výstavby naplánované infrastruktury. Jde například o obce Šumiac a Klenovec.

U většiny ostatních projektů se počítá s dostavbou na jaře nebo v listopadu 2005. V 19 osadách navíc ministerstvo výstavby buduje sociální byty.

Přeplněné osady

Na Slovensku podle odhadů žije celkově 320 tisíc až 400 tisíc Romů, z nichž asi 100 tisíc v "obcích s velmi nízkým standardem". V osadách jich stále přibývá.

Porodnost romských žen dosahuje tři a půl násobku ve srovnání s ženami z tzv. většinové populace. Romky navíc mají první dítě velmi brzy, zpravidla před osmnáctým rokem.

Kvůli špatným hygienickým podmínkám ale lékaři v osadách zaznamenávají výrazně vyšší úmrtnost novorozenců a kojenců.

IVAN VILČEK

obsah | Slovenská republika