Rómovia: Byť iný, neznamená byť horší

Byť iný, neznamená byť horší, pripomína Rómska tlačová agentúra (RPA) pri príležitosti dnešného medzinárodného pamätného dňa rómskeho holokaustu. Práve počas noci z 2. na 3. augusta roku 1944 bol zlikvidovaný rómsky koncentračný tábor Auschwitz - Birkenau, ktorý bol súčasťou vyhladzovacieho nacistického tábora v Osvienčime.

Vo vyhlásení, ktoré poskytli agentúre SITA sa zdôrazňuje, že Rómovia sú národ s tisícročnou históriu. Priznávajú, že sú iný a to aj preto, lebo ich korene nie sú európske.

Rómska agentúra využíva dnešný pamätný deň a vyzýva ľudí, aby sa pýtali Rómov, ako môžeme žiť ďalej vedľa seba. "Nesnažte sa myslieť za nás! My tu chceme fungovať, ale máme úctu k vlastnej tradícii, ktorú z veľkej časti chceme aj zachovať," podčiarkuje sa vo vyhlásení.

Podľa RPA slovenská spoločnosť vo vzťahu k Rómom potrebuje urýchlenú sebareflexiu. Volanie po sebareflexii však nie je otázkou, koľko peňazí je treba na riešenie "ich" problémov, ale otázkou uznania všetkého pozitívneho, čím rómska komunita môže obohacovať a pozitívne zhodnocovať život spoločnosti.

Vo vyhlásení sa ďalej zdôrazňuje, že sú nielen za programy na dokončenie integrácie rómskej strednej vrstvy, ktorá je ekonomicky vytlačovaná na okraj spoločnosti, ale hlavne za programy určené majorite. Tie by mali umožniť navzájom sa poznať a pochopiť, konštatuje sa vo vyhlásení.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika