Na východ presúvajú policajtov aj armádu - Rómovia sa búria

Minister vnútra Vladimír Palko včera zrušil dovolenky všetkým policajtom. Pre rómske nepokoje a rozrastajúce sa rabovania, ktoré se rozpútali ako reakcia na prebiehajúcu sociálnu reformu, ich asi 2000 presunul najmä na východ.

Ide o najväčšie policajné presuny od roku 1989. Včera polícia tiež prvýkrát od nežnej revolúcie použila vodné delo. Stalo sa to v Trebišove.

Včera minister vnútra požiadal o pomoc ministra obrany Juraja Lišku. Večer vláda rozhodla, že na východné Slovensko sa presunie 1000 vojakov. Vojaci základnej služby i profesionáli budú hliadkovať na miestach ohrozených rabovaním. Ďalší vojaci budú v zálohe.

Predseda vlády Mikuláš Dzurinda, ktorý ešte v nedeľu odmietal zvolať mimoriadne rokovanie vlády, včera večer odletel aj s ministrom Palkom do Košíc. Mienil tam stráviť noc a vyraziť na miesto prípadných nepokojov. Polícia podľa našich informácií pripravila na výjazd vodné delá.

"Sme svedkami nového fenoménu," povedal Palko. Rómsky problém sa podľa neho roky neriešil, v nasledujúcich rokoch vraj nastane zmena.

Dnes mali Rómovia v rôznych mestách naplánované protestné zhromaždenia, ktoré však v priebehu včerajška začali rušiť. Polícia si napriek tomu myslí, že sa Rómovia budú zoskupovať a niektorí to využijú na rabovanie či útoky. Dramatická situácia v rómskej osade v Trebišove sa po pondelkovej noci plnej zrážok s políciou veľmi neupokojila. Polícia ju naďalej držala v obkľúčení a včera doobeda niekoľko desiatok mladších Rómov na policajtov zaútočilo kameňmi.

Včera sa polícii nepodarilo zabrániť rabovaniu v obci Čaklov vo Vranovskom okrese. Rómovia totiž podľa Palka začali používať novú taktiku - kradnú ženy a deti. "Polícia v žiadnom prípade nechce ubližovať deťom," povedal. Nepokoje sa začali minulý týždeň, cez víkend asi 200 Rómov vyrabovalo obchod v obci Trhovište, v pondelok už prišlo k otvorenej zrážke s políciou v Trebišove.

Prezident Rudolf Schuster včera ostro kritizoval vládu za nezvládnuté reformy, ale zároveň vyzval ľudí, aby dodržiavali verejný poriadok. Aj viacerí predstavitelia rómskych organizácií vyzvali Rómov, aby nekradli a dodržiavali zákon.

Polícia včera do štvrtej popoludní predviedla spolu 126 ľudí, vo väzbe je doteraz 55 Rómov. Ich počet každou hodinou stúpal.

Ako je to so sociálnymi dávkami

Nezamestnaní a ľudia v hmotnej núdzi dostávajú tento mesiac rozhodnutia o nových sociálnych dávkach. Niektorí už rozhodnutie dostali a dávky za február im vyplatili podľa nového zákona o hmotnej núdzi.

Väčšine vyšli dávky nižšie ako doteraz, pričom vo februári ešte nemali nezamestnaní veľa príležitostí zvýšiť si ich o aktivačný príspevok za 10 hodín práce pre obec či mimovládne organizácie týždenne.

Všetkých poberateľov dávok by mali znovu posúdiť do konca februára. "V marci by teda už všetkých 162-tisíc poberateľov malo dostávať dávky podľa nového systému," povedal hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zemaník. Tí, ktorí vo februári dostali sociálne dávky ešte po starom, budú musieť prípadné preplatky vrátiť.

Príklad - rodina s piatimi deťmi

V starom systéme dostala najmenej 10 900 a najviac 13 800 korún.

Suma zahŕňa: prídavky na deti s príspevkami na deti 3910 korún a dávky v hmotnej núdzi - ak sú rodičia v núdzi z objektívnych dôvodov 9890 korún a ak zo subjektívnych dôvodov (sú dlhodobo nezamestnaní, odišli z práce dobrovoľne, nechcú pracovať pre obec, neplatili poistenie v nezamestnanosti) - 6990 korún.

V novom systéme dostane najmenej 7060 a najviac 10 390 korún.

Minimálna suma zahŕňa: 2500 korún ako prídavky na deti, základnú dávku pre rodinu s piatimi deťmi 4210 korún, k tomu 50 korún pre každého člena rodiny na zdravotnú starostlivosť. V maximálnej sume je ešte 1330 korún príspevok na bývanie a 2000 korún aktivačný príspevok pre oboch rodičov, ak pracovali pre obec alebo mimovládne organizácie.

(mož), (haj), SME

obsah | Slovenská republika