Rómský projekt zrejme zkrachuje

Spoločný projekt EÚ a slovenskej vlády za vyše 750 miliónov korún na dobudovanie 30 rómskych osád zrejme skrachuje. Obce nemajú vysporiadané pozemky v súkromnom vlastníctve. Tento proces mali skončiť do konca apríla a v týchto dňoch už mali finišovať na zmenách územných plánov.

"Starostovia by mali pozemky definitívne vysporiadať do konca júna," informovala Lýdia Stromčeková z úradu podpredsedníčky vlády pre európsku integráciu.

Prvé osady financované z Phare sú na východe Slovenska. Snahy starostov sa v niektorých obciach stretli s odporom časti majoritného obyvateľstva. To protestuje proti výstavbe nových rómskych osád. Komplikovaná situácia je v azda najznámejšej rómskej osade v Letanovciach. Obec čelí žalobe okresnej prokuratúry. Prokurátor namietal nezákonnosť uznesenia miestneho zastupiteľstva, ktoré Rómom zrušilo trvalý pobyt v obci z dôvodu, že osada leží v katastri Spišských Tomášoviec. "Otázkou, či obec zostane súčasťou projektu, alebo bude nahradená inou obcou, sa v súčasnosti zaoberá Delegácia Európskej komisie," uviedla Stromčeková.

Podľa sociologičky Ivety Radičovej tu existuje možné riziko sociálnych konfliktov. "Projekty by sa mali prednostne realizovať v obciach, kde už osady existujú, aj v častiach, v ktorých žije majorita." Práve vyriešenie životných podmienok v osadách by malo podľa odborníkov priniesť aj prvé výsledky v integrácii Rómov. Situácia v osadách sa pritom zo dňa na deň zhoršuje a počet obyvateľov v nich stúpa. Nielen prirodzeným prírastkom, ale aj príchodom nových rodín z miest, v ktorých stratili svoje zázemie.

(ič), PRAVDA

obsah | Slovenská republika