Slovensko sa ropovodom spojí s Rakúskom

Slovensko bude od roku 2006 pripojené na nový 60 kilometrov dlhý ropovod. Spojí existujúci ropovod Družba v Bratislave s rakúskou rafinériou OMV vo Swechate.

Dohodla sa na tom najväčšia ruská ropná spoločnosť Jukos s rakúskou rafinériou OMV. Vyššími dodávkami ropy chcú obe spoločnosti posilniť svoje pozície v ropnom biznise.

"Tento rozsiahly projekt umožní našim partnerom výrazne diverzifikovať dodávky ropy a spoločnosti Jukos dovolí zvýšiť export ropy na sľubný európsky trh," povedal o projekte výkonný prezident Jukosu Michail Brudno. Náklady na výstavbu dosiahnu 28 miliónov eur. Predpokladá sa, že výstavbu prefinancuje Jukos. "Úloha slovenskej strany na celom projekte je kľúčová," zdôraznil Brudno. Výstavba desaťkilometrového úseku za na slovenskej strane vyjde na 7,5 milióna eur. Náklady ponesie slovenský prepravca ropy Transpetrol, v ktorom Jukos vlastní 49 percent akcií. "Ide o taký zdravý projekt, že Transpetrol to bude financovať z vlastných zdrojov," vyjadril sa jeho riaditeľ Štefan Czucz.

Jukos sa po získaní Transpetrolu zaviazal, že do roku 2006 zvýši objem prepravovanej ropy na Slovensku na 21 miliónov ton. V súčasnosti prepravuje vyše deväť miliónov ton ropy ročne. Rafinéria OMV spracuje ročne takmer 10 miliónov ton ropy ročne, počiatočná kapacita tak zodpovedá pätine tohto objemu. Kapacita ropovodu bude 3,6 milióna ton ropy, po rozšírení o prečerpávacie zariadenia môže stúpnuť na päť miliónov ton.


OMV

Na Slovensku je táto spoločnosť známe najmä preto, že prevádzkuje 81 čerpacích staníc. OMV má v regióne strednej a východnej Európe spolu 1615 čerpačiek. Podniká v oblasti ťažby, spracovania a predaja ropy a zemného plynu. Zamestnáva 5828 ľudí a v minulom roku vykázala tržby 7,08 miliardy eur, z čoho polovicu mimo rodného Rakúska. Do roku 2008 chce v regióne zvýšiť svoj trhový podiel z 12 na 20 percent.

JUKOS

Ide o moskovskú ruskú ropnú spoločnosť. Kúpou Sibneftu sa stane najväčšou v Rusku a svetovou štvorkou. V minulom roku vyťažila ropu v objeme 69,5 milióna ton a dosiahla tržby vyše 11,3 miliardy dolárov, z toho zisk bol 3,058 miliardy dolárov. Do Európy exportuje 40 miliónov ton, na Maďarsko a Slovensko pripadá 7,2 milióna ton ropy. Dnes zamestnáva 100-tisíc ľudí. Jukos dávnejšie deklaroval snahu o získanie majority v Transpetrole, čo je však podmienené otvorením zákona o veľkej privatizácii.

JOZEF GRYGA

obsah | Slovenská republika