Z únie dostaneme 46 miliárd ročne

Rozpočet Európskej únie na roky 2007 až 2013 je na svete. "Bola to dráma, ale výsledok je lepší, než som dúfal," vyhlásil v Bruseli slovenský premiér Mikuláš Dzurinda po dvojdňovom maratóne vyjednávaní. Dohodu hľadalo 25 štátov ťažko, dokument prijali vyčerpaní štátnici v sobotu nad ránom po množstve ústupkov a kompromisov.

Poľsko kládlo dlho odpor britským návrhom. Veľkorysou záchrankyňou sa stala nová nemecká kancelárka Angela Merkelová, keď prihodila niekoľko miliárd eur pre rozhnevané nové členské štáty. "Je to investícia, ktorá sa v budúcnosti vyplatí," povedal unavený britský premiér Tony Blair.

Zároveň sa Merkelová stala prostredníčkou medzi Blairom a francúzskym prezidentom Jacquom Chiracom. Zamedzila tak ešte hlbšej kríze únie a novým členom výrazne vylepšila ich domáce rozpočty. Slovensko si z Bruselu odváža prísľub na 46 miliárd korún ročne, čo je podľa Dzurindu asi trojnásobok toho, čo dostávame teraz. Celkovo dostane Slovensko za 7 rokov asi 322 miliárd korún, čo sa rovná zhruba štátnemu rozpočtu na jeden rok.

Zároveň dostalo Slovensko príspevok na odstavenie jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice vo výške 375 miliónov eur a malo by získať aj o 390 miliónov eur viac na rozvoj infraštruktúry a zaostalejších regiónov.

Európske peniaze na rozvoj slovenských regiónov víta splnomocnenec vlády Viktor Nižňanský. Teraz podľa neho pôjde o to, aby eurá nešli len na "niekoľko veľkých projektov", ale aby pomohli najmä "rozvoju vidieka". Podľa neho teraz nastala prvá šanca, ako podporiť aj menšie projekty a "rozvoj prírodného a ľudského potenciálu Slovenska".

V rozhodujúcich fázach rokovaní o rozpočte stálo Slovensko spoločne s Českom bokom. Rokovali tí, čo s britským návrhom rozpočtu nesúhlasili. Poliaci hrozili do poslednej chvíle vetom. Posledný návrh Blair predložil až okolo jednej hodiny v noci.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | Slovenská republika