Smer a SDSS sa spoja

Sociálnodemokratická strana Slovenska (SDSS) pravdepodobne ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu sfúzuje so stranou Smer. Keďže ani jedna zo strán sa nechce vzdať svojej značky, názov nového politického subjektu by mohol znieť Smer - sociálna demokracia.

Líder Smeru Robert Fico túto možnosť nevylúčil. Zdôraznil však, že "s kmeňovým názvom strany Smer sa nebude nikdy hýbať". Pôvodný projekt integrácie všetkých stredoľavých síl na Slovensku, ktorý počítal s vytvorením bloku so Stranou demokratickej ľavice a Sociálnodemokratickou alternatívou, momentálne nie je aktuálny. Zlyhal na tom, že spomínané dve strany si zvolili samostatnú cestu.

SDA dokonca podľa slov svojho predsedu Milana Ftáčnika uvažuje aj o tom, že zmení svoj pôvodný plán účasti na voľbách do Európskeho parlamentu. Ten spočíval v tom, že Smer ponúkol tri miesta na svojej kandidátke trojici mimoparlamentných ľavicových strán. SDA však podľa Ftáčnika momentálne uvažuje o inej forme účasti na eurovoľbách, keďže jediné zvoliteľné z týchto troch miest je už podľa neho rezervované pre kandidáta SDĽ.

Predseda sociálnych demokratov Jaroslav Volf vysvetlil, že Smer a SDSS už majú dohodu o spolupráci vo všetkých oblastiach straníckeho a politického života. Strany si chcú podľa jeho slov najprv otestovať, či bude takáto spolupráca fungovať, potom sú ochotné pristúpiť k zlúčeniu. "Smer je preferenčne silný, je to parlamentná strana, môže to, čo my nemôžeme, SDSS má medzinárodné zakotvenie a odbornú bázu," konštatoval Volf.

Pre Smer je SDSS atraktívna najmä kvôli svojmu medzinárodnopolitickému zakotveniu, tradícii, značke a viac ako storočnej histórii. Sociálni demokrati sú spolu s ľavicovými demokratmi členmi Socialistickej internacionály. O členstvo v tejto celosvetovej organizácii sa uchádza aj Smer. Fico predpokladá, že členmi tejto štruktúry by sa mohli stať už začiatkom roku 2004. O členstve Smeru v SI, ktorá združuje asi 150 stredoľavých strán z celého sveta, Fico rokoval na minulotýždňovom kongrese v brazílskom Sao Paule. Rokovania by sa mali definitívne zavŕšiť na zasadnutí rady SI, ktoré bude na budúci rok v Európe.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika