Školy na slovensku zatial zostanú bezplatné

Ministerstvo školstva stiahne z parlamentu zákon o študentských pôžičkách. V utorok o tom na svojom mimoriadnom zasadnutí rozhodla vláda.

Ako povedal pred novinármi štátny tajomník rezortu školstva László Szigeti, ministerstvo pripraví nový návrh do mája tohto roku. Podľa neho je predčasné hovoriť o tom, kedy budú musieť vysokoškolskí študenti za štúdium platiť. Je však pravdepodobné, že to bude až od 1. januára budúceho roka. Ministerstvo školstva musí nový návrh prepracovať tak, aby sa zvýšilo percento študentov, ktorí budú mať nárok na poberanie sociálneho štipendia z 30-tich na 50 percent.

Na rokovaní vlády sa nezúčastnil minister školstva Martin Fronc. Na otázku, prečo na zasadnutie neprišiel, uviedol "no comment".

Fronc s návrhom na spoplatnenie školstva nepochodil už druhýkrát. Nepovažuje to však za svoju osobnú prehru. "Politika nie je o víťazstvách a prehrách," uviedol. Zároveň dodal, že zatiaľ neuvažuje o odstúpení z funkcie. "Ak by som nad niečím takým rozmýšľal, oznámim to najskôr strane a predsedovi vlády," povedal Fronc.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vníma rozhodnutie vlády stiahnuť z rokovania parlamentu zákon o študentských pôžičkách ako "rozumnú reakciu na oprávnené protesty študentov vysokých škôl celého Slovenska". Ako sa zdôrazňuje v stanovisku ŠRVŠ, tento krok vlády a nedostatočná podpora v radoch parlamentných strán ukázali, že dopady navrhovanej reformy by boli sociálne neúnosné pre väčšinu študentov.

Aj napriek tomu, že zákon nebude zaradený na rokovanie prebiehajúcej schôdze NR SR, ŠRVŠ trvá na štrajkovej pohotovosti dovtedy, kým nebude reforma vysokého školstva v prospech študentov, a nie proti nim. ŠRVŠ trvá na svojom stanovisku, že je potrebné vypracovať dopadovú štúdiu zmeny sociálneho systému a prípadného zavedenia školného. Zároveň sú presvedčení, že je nevyhnutné navyšovať prostriedky na vysoké školstvo minimálne o 0,1% HDP ročne tak, aby sa Slovensko postupne približovalo úrovni krajín OECD, zdôrazňuje sa v stanovisku.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika