Prvá elektronická reedícia slovenskej knihy

V týchto dňoch na Slovensku vychádza prvá elektronická reedícia papierovej knihy. Túto netradičnú formu "dotlače" zvolil vydavateľ, nezisková organizácia Markopolo.sk, pre cestopisnú knihu Do sveta bez peňazí SKRZ NASKRZ spisovateľa a publicistu Ľuda Jambricha.

Dielo o cestách po Číne a Južnej Amerike doplnené rozsiahlou kapitolou s radami, ako je možné cestovať za málo peňazí, vyšlo prvýkrát v roku 1997 a celý päťtisícový náklad sa rýchlo vypredal. Autor, ktorý medzitým vydal ďalšie dve knihy, však pre reedíciu nenašiel tradičného vydavateľa a preto sa rozhodol pre experiment s novým médiom. "Mnohí spisovatelia považujú internet za hrozbu pre tradičné knihy," hovorí Ľ. Jambrich o svojom projekte. "V skutočnosti však nové technológie umožňujú mnohé veci, po ktorých spisovatelia vždy túžili: rýchle vydanie, bezprostredný kontakt s čitateľom, ale napríklad aj promptnú aktualizáciu faktografických údajov, ktoré majú časovo obmedzenú platnosť." Odpadajú pritom náklady na tlač i distribúciu a elektronická kniha je tak pre čitateľov oveľa lacnejšia a prínosnejšia, než kniha papierová. Navyše, je to originálny darček, ktorý sa dá on-line obdarovanému veľmi jednoducho doručiť v priebehu niekoľkých minút.

Listovanie v kníhkupectve nahradila demo-verzia

Elektronickú knihu je možné po zakúpení cez internet čítať na obrazovke počítača alebo si ju vytlačiť na domácej tlačiarni. Hoci mnohým bude azda chýbať príjemný pocit z ohmatávania knihy v kníhkupectve či z obracania stránok, ktoré je nahradené klikaním myšou, ani pri elektronickej knihe nechýba napríklad možnosť "zalistovať" si v nej ešte predtým, ako si ju čitateľ kúpi. Každý užívateľ internetu si totiž môže z webovej stránky www.skrz.sk zdarma stiahnuť "demo-verziu" knihy, ktorá obsahuje iba vybrané kapitoly. Táto bezplatná časť má viac než 60 strán. "To je nepochybne viac, ako sa väčšina z nás z ktorejkoľvek knihy odváži prečítať v kúte kníhkupectva," dodáva s úsmevom Ľ. Jambrich.

Kompletné, viac ako 250-stranové dielo (súčasťou je aj 80 fotografií), je možné takisto získať z webovej stránky, text je však možné čítať až po zadaní hesla. Prístupový kód čitateľ získa po zaplatení vo virtuálnom (akože inak) knihkupectve Dunaj. Jednou z výhod elektronickej publikácie je aj možnosť zakúpiť si len časť knihy: pokiaľ čitateľa zaujíma len Čína alebo naopak Južná Amerika, zaplatí namiesto 99 Sk len 49 korún.

Posledných približne 40 strán knihy je venovaných zasväteným radám pre nemajetných cestovateľov: od návodu, ako si zaobstarať čo najlacnejšiu letenku a ubytovanie, cez krátky kurz fotografovania až po neoceniteľné praktické tipy, ako cestovať po svete s prázdnou peňaženkou. Poradenská časť je tesne prepojená s webovou stránkou www.skrz.sk, kde môžu čitatelia získať nielen množstvo ďalších aktuálnych rád, ale aj podrobné informácie o jednotlivých turistických destináciách. Ľudo Jambrich svojim čitateľom radí aj prostredníctvom internetových diskusných fór, e-mailu a komunikátora ICQ, pričom ďalším cestovateľom dáva možnosť zverejniť svoje zážitky či zaujímavé fotografie z ciest na jeho webovej stránke.

Cesta pre slovenský trh?

Vydaním prvej elektronickej knihy renomovaného publicistu sa Slovensko zaradilo medzi vyspelé krajiny, v ktorých je takýto spôsob publikovania už dlhší čas realitou. V elektronickej podobe je už dnes možné získať prakticky všetky klasické diela anglicky píšucich spisovateľov, súčasní autori často využívajú takúto formu publikovania ako doplnkovú ku klasickému papierovému vydaniu. Medzi priekopníkov elektronických kníh vo svete patria napríklad Frederick Forsyth alebo Stephen King, ktorý svoje posledné dielo vydal iba na internete. V Čechách pred niekoľkými týždňami spisovateľ Ondřej Neff dokončil prácu na novej verzii svojho sci-fi románu Tma, ktorý vyjde v papierovej podobe, jeho zrod, postupné pribúdanie kapitol a dokonca aj autorské korektúry však bolo možné takisto sledovať prostredníctvom internetu.

V budúcnosti odborníci neočakávajú, že by elektronické publikácie mohli vytláčať z trhu napríklad poéziu alebo romány, podľa analytikov však určite budeme svedkami čoraz častejšieho využívania elektronických kníh v špecifických prípadoch, kedy sú oproti knihám papierovým vo výhode.

Možnosť vydať svoju knihu v elektronickej forme môžu využiť v prvom rade začínajúci autori - náklady na vydanie sú totiž omnoho nižšie ako pri papierovej knihe. Takto vznikla v roku 2000 aj prvá slovenská elektronická kniha, ktorou bol "Motýlik" autorky Silvie Mózerovej.

Ďalším príkladom možnosti využitia elektronického publikovania sú odborné texty, ktoré majú malý okruh potenciálnych čitateľov, čo znamená veľmi vysoké náklady na jeden papierový výtlačok. Využitie elektronických kníh je rozumné tiež všade tam, kde sa požaduje vysoká aktuálnosť informácií - typickým príkladom môže byť turistický sprievodca.

(r)

Bibliografické údaje:

Autor: Ľudovít Jambrich (informácie o autorovi: www.skrz.sk/ludo)

Názov: Do sveta bez peňazí (Skrz naskrz)

II. prepracované vydanie (prvé v papierovej podobe)

Vydavateľ: nezisková organizácia Markopolo.sk

Rozsah: 254 strán (2,52 megabajtov)

Cena: 99 Sk, cena za jednotlivé časti (Čína alebo Južná Amerika): 49 Sk

Ďalšie informácie o knihe: www.skrz.sk/ebook

Tlačové materiály: http://www.skrz.sk/ebook/knihaNet.html

Predaj iba v internetovom kníhkupectve: www.dunaj.sk/info.asp?fKnihaID=17117

Vydanie elektronickej knihy podporili: Superzoznam, Dunaj.sk, Centrum.sk, Sme.sk, Poradca podnikateľa, CDtip, Pobox.sk, PC Revue, InZine.sk.

Kontakt na autora knihy:

Ľudo Jambrich

ludo@skrznaskrz.sk

mobil: 0905 661050

ICQ# 76956785


obsah | Slovenská republika