Slobodné fórum sa nemusí dožiť ďalších volieb

Ak by pokračovali názorové rozpory lídrov Slobodného fóra (SF), jeho budúcnosť je otázna. "Nie je isté, či by táto formácia vydržala až do nasledujúcich volieb," hovorí politológ Juraj Marušiak.

Hoci strana existuje len pár mesiacov, diskusia medzi jeho členmi sa priostruje. Zakladateľ SF Ivan Šimko naznačuje ochotu ustúpiť od kategorickej požiadavky, aby zo svojej funkcie odstúpil premiér Mikuláš Dzurinda. Podobný názor pre Národnú obrodu vyjadril aj Branislav Opaterný. Predsedníčka strany Zuzana Martináková však s tým nesúhlasí a označuje Šimkove vyjadrenia za jeho súkromný názor.

"Rozpory v Slobodnom fóre sú dôsledkom rivality medzi Šimkom a Martinákovou," komentuje Marušiak. Podľa neho je aktuálny vývoj potvrdením skutočnosti, že samotný vznik SF bol z hľadiska voliča málo transparentný. "V tomto zoskupení sa zišli osobnosti, ktoré mali osobnú averziu proti SDKÚ alebo premiérovi Dzurindovi. Ukazuje sa však, že sotva išlo o hodnoty. Identita Slobodného fóra je dodnes nejasná a strana je pre voliča ťažko pochopiteľná," konštatuje politológ.

Sociológ Pavel Haulík považuje Martinákovej líniu za perspektívnejšiu. "Zmena kurzu Slobodného fóra by určite neprospela jeho preferenciám," myslí si Haulík. "Ak by SF odstúpilo od požiadavky na odstúpenie premiéra Dzurindu, ťažko by sa vôbec dala obhájiť jeho existencia." Voliči, ktorí podporujú Slobodné fórum, sú totiž zväčša bývalí priaznivci SDKÚ, ktorých Dzurinda sklamal, ale možno i celková politická kultúra dnešnej vládnej koalície. Preto im SF vyhovuje ako strana, ktorej predstavitelia síce podporujú vládny program, na druhej strane však majú vyhranený postoj k Dzurindovi. "Myslím si, že stúpencom SF je bližší postoj Martinákovej než Šimka," dodáva Haulík. Tento názor podporuje aj Marušiak. "Keby Slobodné fórum vstúpilo do Dzurindovej vlády, občan by už naozaj len ťažko chápal, prečo vlastne vzniklo."

Preferencie SF napriek silnej medializácii strany dodnes neprekročili 5-percentnú hranicu. "Slobodné fórum aj Ivan Šimko boli nevýrazní a nezrozumiteľní. Šimko nedokáže jednoznačne povedať, čo chce," tvrdí Haulík. Podľa neho má Martináková lepšie predpoklady osloviť voličov. Dôležitejšie však bude, či SF nájde pozitívny program, ktorým sa odlíši od SDKÚ.

poslanci, ktorí vytvorili slobodné fórum

l z SDKÚ prestúpila Zuzana Martináková, Ivan Šimko, Peter Bódy, Ľubica Navrátilová, Alexej Ivanko a Jozef Hurban
l Branislav Opaterný prestúpil z ANO

DANIEL FORGÁCS, MÁRIUS KOPCSAY

obsah | Slovenská republika