Slovenská armáda sa zúčastní na cvičení NATO

Jednotka slovenských ozbrojených síl by sa mala v apríli zúčastniť v Nemecku a Francúzsku na cvičení NATO Trial Hammer, ktorého cieľom je precvičiť obranyschopnosť územia aliancie proti leteckým útokom.

Návrhom ministerstva obrany sa v stredu bude zaoberať vláda. Do cvičenia by sa mala zapojiť 30-členná čata rádiolokačného prieskumu protileteckej brigády. Vo výzbroji bude mať vybrané komponenty protilietadlového raketového systému S-300.

Ministerstvo obrany nebude mať kvôli cvičeniu, ktoré sa bude konať 11. až 22. apríla, zvýšené náklady. Organizátori sa zaviazali uhradiť finančné náklady spojené s prepravou systému, spotrebované pohonné hmoty a poskytnúť zdarma ubytovanie a stravovanie pre vyslanú jednotku slovenskej armády. Výdavky refundujú do konca tohto roka. Slovenská jednotka sa bude prepravovať po železnici s tým, že územie Slovenska opustí 29. marca a vráti sa 27. apríla.

Plánované cvičenie aliancie je zamerané na demonštráciu využitia vzdušných síl pri neutralizovaní protivzdušnej obrany protivníka prostredníctvom väzby na rôzne prvky prieskumu v podmienkach elektronického rušenia. O zapojenie sa do cvičenia požiadalo SR NATO. Účasť na tejto aktivite by bola podľa rezortu obrany prínosom pre slovenskú armádu z hľadiska možnosti precvičiť obsluhy systému v prostredí s vysokou hustotou reálnych cieľov v podmienkach elektronického rušenia. Zároveň by umožnila úplné preverenie technických parametrov a operačných možností systému a predstavovala by príspevok Ozbrojených síl SR k zvýšeniu obranných spôsobilostí NATO.

(mab), SME

obsah | Slovenská republika