Slováci odídu opatrovať Holanďanov

Už v máji by malo do Holandska vycestovať prvých deväťdesiat absolventov Holandského vzdelávacieho inštitútu v Poprade. Prevažne zdravotné sestry budú pracovať ako opatrovateľky. "Projekt je financovaný holandským partnerom a zameraný na nezamestnaných," hovorí riaditeľ inštitútu Ján A.Puhalla.

Podľa neho 125-ročná holandská opatrovateľská tradícia môže výrazne pomôcť zmeniť opatrovanie dlhodobo chorých a starých aj na Slovensku. "U nás ich dávame do nemocníc, aj keď tam nemusia byť. Za to dobré, čo v živote urobili, ich vlastne potrestáme. Pre starých ľudí to nie je bohviečo, takto stráviť koniec života," hovorí Puhalla.

V prvej fáze by sa v Poprade malo vyškoliť tristo ľudí. Zdravotné sestry, ktoré nenašli na Slovensku uplatnenie, priznávajú, že je to lukratívna ponuka a možnosť finančne si polepšiť. Rovnako aj pre 13 chlapcov, ktorí sa dostali do prvej skupiny.

"Po dvojročnom pobyte v Holandsku sa vrátia na Slovensko ako vyškolení ľudia, navyše získajú certifikát platný v celej EÚ. Na nich by sme v budúcnosti chceli postaviť základy opatrovateľskej služby holandského typu," dodáva Puhalla.

(ič), Pravda

obsah | Slovenská republika