Slováci pomáhajú Ázii len veľmi slabo

Česko a Rakúsko obrovsky prebíjajú Slovensko v pomoci pre zničené oblasti južnej Ázie. Slováci a ich vláda vyzerajú v porovnaní so solidaritou svojich dvoch západných susedov ako držgroši. Pražská vláda počíta nielen s okamžitou pomocou vo výške 26,5 milióna českých korún, ale ďalších 200 miliónov plánuje poslať na rekonštrukčné programy.

Rakúska vláda vyčlení na obnovu v prepočte až takmer dve miliardy korún na najbližšie tri roky. Naopak, Dzurindova vláda prispeje 22 miliónmi korún, plus dodatočne schválila 6,7 milióna, keď letecky poslala pomoc na Srí Lanku.

Vláda v stredu rokovala o finančnej pomoci až po viac ako dvoch týždňoch od juhoázijskej živelnej pohromy. Viaceré zahraničné vlády sa však zaoberali situáciou v postihnutých krajinách ihneď. Túto kritiku minister vnútra Vladimír Palko odmietol.

"Slovensko konalo ako jedna z prvých krajín, konalo hneď v prvý deň zemetrasenia," povedal Palko. Vláda poslala na Srí Lanku lietadlo s humanitárnou pomocou.

Slováci k včerajšiemu dňu vyzbierali v piatich celoštátnych zbierkach 8,5 milióna korún. Česi poslali na účty humanitárnych organizácií neporovnateľne viac - okolo 215 miliónov českých korún. Štedrosť rakúskych obyvateľov sa len v najznámejšej zbierke s názvom Sused v núdzi vyšplhala v prepočte na takmer 800 miliónov korún. V Poľsku zhromaždili nevládne organizácie už 40 miliónov korún a tony hmotnej pomoci. Pocit solidarity vyznieva nepriaznivo pre Slovákov aj pri porovnaní súm, ktoré vyzbieral Červený kríž v Maďarsku a na Slovensku: Na jeho dve slovenské kontá prišiel viac než jeden milión korún, v Maďarsku táto organizácia získala v prepočte už 17 miliónov korún.

Viacerí odborníci sa vyjadrili, že aj verejný postoj vlády ku katastrofe môže byť príčinou toho, že Slováci neprispievajú na zbierky tak, ako obyvatelia iných štátov.

Doteraz najviac - 3 897 600 korún vyzbierala mimovládna organizácia Človek v ohrození, ktorej môžu ľudia posielať peniaze formou esemes správy. Slovenská katolícka charita vyzbierala 1 752 836 korún. O využití peňažných darov sa rozhodne až po porade s pracovníkmi Českej charity, ktorí sú v postihnutých oblastiach. "Podľa našich informácií je tam dostatok pomoci, ale v tom chaose a nedostatočnej infraštruktúre viazne jej rozvoz," povedal Juraj Barát z katolíckej charity.

Zbierku robí aj Adventistická agentúra pre pomoc a rozvoj Adra. Na účte má zhruba 200-tisíc korún. Tieto peniaze majú ísť na nákup pitnej vody. UNICEF Slovensko vyzbieral ďalších jeden a pol milióna korún.

Na Srí Lanke už pôsobí od minulého týždňa tím slovenských záchranárov. Tí dezinfikovali v oblasti postihnutej prívalovou vlnou šesť nemocníc. Teraz majú zamerať svoju pozornosť na očistu škôl a detských domovov. "Tím má dezinfekčné prostriedky do 15. júna," uviedol pre agentúru SITA šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova Ján Culka. Podľa neho sa o predĺžení misie zatiaľ neuvažuje.

(vg, čap), PRAVDA

obsah | Slovenská republika